zondag 19 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Het Vrije Volkplein en de Rotterdams Nieuwsbladlaan

8 juli 2009 (de redactie)

Nu de meeste Rotterdamse dagbladen in stilte dan wel met roffelende trommen zijn overleden wordt het tijd iets te doen aan het vastleggen van dit roemrijke Rotterdamse verleden. U weet wel, toen de Witte de Withstraat zich nog met ere de Rotterdamse Fleetstreet mocht noemen. Het idee is niet van mij, maar van Jan Maneij, ooit regioredacteur bij het Rotterdams Parool en later gevreesd en geliefd als voorlichter van de goede stad Vlaardingen.

Dit is zijn idee. Vernoem de straten, pleinen en lanen van een kleine nieuwe stadswijk naar al die overleden kranten. Een plein en een laan moeten dus worden vernoemd naar de twee grootste Rotterdamse kranten van na de oorlog: Dus een Vrije Volkplein en een Rotterdams Nieuwsbladlaan. Vervolgens komen de kleinere Rotterdamse kranten aan de beurt. De NRCstraat, het Rotterdammerpleintje en Het Rotterdams Paroolstraatje. Het Rotterdams Dagblad bestaat nog en dus kunnen we nog geen straat naar die krant vernoemen.

Maar wat doen we met dagbladen als Trouw of de communistische Waarheid die vele jaren een Rotterdamse editie hebben gehad? Of met specialistische dagbladen zoals de Handels & Transport Courant en Dagblad Scheepvaart die beiden een broeikas van journalistiek talent zijn geweest?

Voor het vernoemen naar bekende Rotterdamse journalisten is het misschien nog te vroeg. Al zijn er ook beroemde en spraakmakende vooroorlogse journalisten geweest zoals M.J. Brusse, de aartsvader van dat artistieke geslacht. Dus voorlopig nog geen Herman Wigboldplein.

Laat staan een Geert-Jan Laan, al is er al wel een Laan op Zuid.


Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!