zaterdag 18 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Foto Mark Engelen

Het Oog van de Storm op 9 maart in première bij Theater Rotterdam

25 februari 2020 (de redactie)

Na het bejubelde stuk De Vader en de komische voorstelling De Waarheid kunnen we opnieuw genieten van een toneelstuk van het Parijse wonderkind Florian Zeller, één van de meest gespeelde toneelauteurs van dit moment. 

Het Oog van de Storm werd eerder opgevoerd in 2016, was  o.a. te zien in Parijs en Londen en is nu in de Nederlandse uitvoering te zien met een scala van Nederlandse topacteurs, waaronder Hans Croiset, Anne Wil Blankers en Johanna ter Steege. Te zien in Theater Rotterdam op 8 en 9 maart 2020.

In Het Oog van de Storm volgen we André en Madeleine die al meer dan 50 jaar gelukkig getrouwd zijn. Hij was ooit een succesvol schrijver, maar de laatste tijd is hij vergeetachtig en verward, zij een toegewijde en sterke vrouw die altijd zijn steun en toeverlaat is geweest. Dit weekend zijn hun dochters, Anne en Elise, naar het ouderlijk huis gekomen om op verzoek van de uitgever André’s papieren te sorteren. Na een stormachtige nacht gebeuren er vreemde dingen. Alles wijst erop dat er een groot gemis te betreuren is. Maar wie is er overleden?        

Het Oog van de Storm geeft geen antwoorden. Zeller: ‘Belangrijk is dat de toeschouwer in het hoofd van de personages kruipt en zo vanuit een steeds wisselend perspectief hun leven meebeleeft.’ De loop der dingen wordt daardoor soms ongrijpbaar en dubbelzinnig, maar de pijnlijke weg van het gemis, de onverdraaglijke pijn van de afwezigheid van de ander, is helder en navoelbaar. Hier wordt een levenslang één-zijn in tweeën gescheurd.

 

Algemene informatie

Het Oog van de Storm wordt geproduceerd door MORE Theater Producties. De voorstelling is op 8 en 9 maart te zien bij Theater Rotterdam (maandag 9 maart premiere). Meer informatie www.tr.nl

Cast: Hans Croiset, Anne Wil Blankers, Johanna ter Steege, Marguerite de Brauw, Bo Bojoh en Zouhair Mtazi Regie: Agaath Witteman Tekst: Florian Zeller Vertaling: Laurens Spoor

Deel dit bericht met je vrienden!