zondag 16 mei 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Het Complot. Een branche in problemen

4 juni 2011 (de redactie)

(Grimbert Rost van Tonningen)

Cornelis van den Berg, de bevlogen ex directeur/oprichter, van het gratis dagblad ‘De Pers’ heeft een boek geschreven, ‘Het Complot’, en wat voor een boek.

Van den Berg heb ik eenmaal ontmoet, ik nam deel aan een gesprek met Geert Jan Laan en Jim Postmaover samenwerking met de Rotterdamseonline krantRotterdam Vandaag & Morgen. Ik zag een gedreven man, hyper intelligent, maar na anderhalf uur had ik het gevoel dat ik met hem geen zaken zou doen, teveel stappen in een keer.

 

Branche in problemen

Talent heeft Van den Berg zeker, ook voor schrijven. Wie zijn boek niet uitleest als een spannende thriller - die nog met de werkelijkheid te maken heeft ook - die houdt niet van lezen of van media. Misschien wel niet van beide. Je ziet een branche voor je in diepe problemen, geteisterd door de digitale revolutie al komt dat woord niet in het boek voor. Doel is het maken van een unieke papieren krant, zoiets als een moderne postkoets, terwijl de trein er al is. Verlies 25 miljoen Euro, maar waarschijnlijk veel meer.

 

Vele ‘groten’ van het afgelopen decennium worden door van den Berg met een hoog adhd gehalte beschreven. De ‘held’ Marcel Boekhoorn, investeerder met wansmaak, in bezit van jachten en dure auto’s, die hem feliciteert met het grootste verlies van zijn M&A bedrijf. Cees van der Hoeven, ex Ahold, als de aparatsjik van Marcel die telkens sceptische vragen stelt, paternalistische opmerkingen maakt en snel op zijn tenen is getrapt. Hij draagt een niets presterend adviesbureau aan.

 

Verliefde vijftiger

Ben Rogmans toenmalig hoofdredacteur en nu zijn opvolger wordt getypeerd als een verliefde vijftiger (op een studente) met zeven als cijfer, die nooit hoog zal scoren. Hij heeft zelfs nog nooit van Thomas Fisk en Ameria Hass gehoord (..) Hij beschrijft de obsessies van Kustaw Bessems over de Islam en Myrthe Hilkens over seksualisering van de samenleving, die de krant dreigen te overwoekeren. Hij betreurt het vertrek van Eric Smit, ‘die aanvoelde wat de krant wilde’. Beschrijft zijn adjuncten Frank Poorthuis en Jan Jaap Heij. Vooral de laatste is partner in van alles.

 

Maar ook de media managers komen aan bod. Leerschool Wegener en de topmannen Jan Houwert en Freek Busweiler komen er nog redelijk van af. Maar opvolger Joop Munsterman kan geen potten bij Cornelis breken. David Montgomery waarmee hij onderhandelde, die zijn aandelen bezit na overname van Wegener zag decimeren, ziet hij wel zitten.

 

Miskleunen

Met Frank Volmer van de Telegraaf Media Groep wordt gepraat, met Bert Groenewegen van PCM en Jan de Roos van NDC. Het loopt allemaal op niets uit. Hij vergeet niet de miskleunen van de laatste twee te vermelden (’Educatie’ bij de Roos en ‘De Dag’ bij Groenewegen.

 

Erasmus en Luther blijken volgens Cornelis gecorrespondeerd te hebben. Hij meent, ‘dat zij die schermen met de vrijheid van meningsuiting er goed aan doen Thomas Paine er (nog eens?) op na te slaan’. Het boek geeft een treurig en warrig beeld van een branche in neergang, waar veel drank wordt genuttigd, horecagelegenheden passeren in razende vaart en reputaties sneuvelen aan de lopende band. Veel quasi intellectuele hoogstandjes, mismanagement viert hoogtij.

 

Twee jaar na al die gebeurtenissen beschouwt hij in dit boek na, zeer lezenswaardig, inmiddels barman in een lokaal cafe in Antwerpen. Het lijkt mij uitgesloten dat we nooit meer iets van dit avontuurlijke supertalent zullen horen, hij zal dan gelouterd zijn, waaraan zijn vriendin Ilona zeker zal hebben bijgedragen.

 

Verschenen in 2011 bij Prometheus, ISBN 978 90 446 1622 4

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!