vrijdag 3 april 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Het CDA: de lach-of-ik-schiet-show

6 maart 2011 (door Jan Booister)

Ik schoot zondagmorgen hard in de lach.

Ik las Trouw, niet een krant waar de humor van de pagina’s afdruipt, maar het ging nu dan ook om het voorzitterschap van het CDA. Nog altijd zes mensen willen dat worden. Dat op zich is al leuk.

In de staten gehalveerd, een partij op zijn gat. Allemaal gedoe in de tent, in VVD-jargon zou het heten dat ze ruziënd over straat rollen. Ach gossie.

Wat doet zo’n club? Die gaat prachtige vergelijkingen trekken. Dat het allemaal nog heel veel voorstelt. Hilarische taal is het gevolg. Schuddebuiken. Neem Brinkman, lijsttrekker voor die desastreuze statenverkiezingen. Natuurlijk geeft hij met dat afgeknepen stemmetje niet toe dat nog slechts anderhalve pedopriester op zijn partij stemt. Anderen deden het fout, dom van hen.

Hij kwam als eerste met die rare vergelijkingen. Ik begreep ze niet, maar moest er wel hard om lachen. Want hij verzekerde dat we niet meer in de Middeleeuwen leefden en had het en passant over sneeuwschuivers. Met beide is hij ietsje te laat, moest ik lachen. Daarna meldde hij dat krokusjes de kop opstaken. Hij doelde op nieuw elan in zijn partij, die overigens nergens te vinden is. Ik sloeg op mijn dijen.

CDA-minister Hans Hillen ging op dat stramien verder. Die had het over Feyenoord en Ajax die net als het CDA tijd nodig hebben om met nieuwe selecties een goede ploeg te kunnen maken. En, hij verkondigde de blijde boodschap: we hebben een enorme markt, maar niemand ziet onze winkel.

Kortom, een heerlijke zondagmorgen. Prachtig, prachtig. Tot ik echt in de lach schoot.

Daarvoor moet u weten dat in 2002 Sjaak van der Tak, toen CDA-lijsttrekker in Rotterdam, riep dat hij nooit, maar dan ook nooit met Pim Fortuyn zou samenwerken. Een paar dagen later deed hij dat natuurlijk wel. Vier jaar lang was hij wethouder in een college met Leefbaar Rotterdam. Die stellige uitspraak, daar wist hij niets meer van.

Van der Tak, inmiddels burgemeester van de gemeente Westland, wil nu voorzitter van het CDA worden. Trouw interviewt hem over die ambitie. En Van der tak zegt, met een stralend gezicht: ,,Bij mij is een nee, een nee.’’

Geweldig. Ik schoot hard in de lach.

 

Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven

Vandaag&Morgen is een uitgave van Stichting Third Road. Steun onze verslaggeving op NL55 INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road