zaterdag 25 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Hans weet raad (20)

28 december 2019 (Hans Roodenburg)

Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financiële zaken. Vanwege uw privacy worden de vragen en antwoorden anoniem behandeld. Onze ingeschakelde deskundigen proberen u zo spoedig mogelijk een persoonlijk antwoord te geven. Stuur uw vraag naar hansroodenburg@kpnmail.nl

Fiscale zaken

 

Schenking in plaats van loonbetaling

 

Ik heb een kennis die een paar uur per week voor mij wat huishoudelijke werkzaamheden verricht. Ik betaal haar zwart. Op jaarbasis geef ik € 2000 uit. Als ik haar dat schenk moet ik dat aan de Belastingdienst opgeven?

 

Waarschijnlijk niet als u haar zwart betaalt. Als u een arbeidsovereenkomst met haar bent aangegaan dan hebt u ook andere verplichtingen. Maar als u haar in het algemeen – dus niet direct gekoppeld als beloning voor haar werkzaamheden – een ‘schenking’ doet, dan kan dat nog dit jaar tot € 2173 belastingvrij. Volgend jaar wordt het bedrag van de vijstelling van het schenkingsrecht iets hoger. Wij zij zijn wél voorstander van het niet zwart betalen en haar een schenking aan derden te geven.

 

Samenlevingskwesties

 

Als VvE failliet kan gaan

 

Is het mogelijk dat een Vereniging van Eigenaren (VvE) failliet kan gaan? Bijvoorbeeld als een aannemer failliet gaat. Onze VvE is namelijk van plan om een lening aan te gaan voor ongeveer een miljoen euro in verband met renovatiewerkzaamheden. Ik ben akkoord voor zover het gaat. Echter ik blijf met deze vraag zitten.

 

Natuurlijk kan een VvE failliet gaan, zoals bijna elke vereniging. Zij het heel moeilijk. Vaak komt dat door fraude van een van de bestuurders. Daarover zijn voorbeelden te vinden.

Uw opmerking dat een VvE failliet kan gaan door een faillissement van een aannemer is niet zo waarschijnlijk. Ten eerste rekenen aannemers hooguit een van de tevoren overeengekomen prijs, leveren vaak achteraf een factuur of tussendoor voor geleverde diensten en materialen of bestuursleden weten van de VvE weten van de hoed en de rand.

Een tegenvaller, zoals het faillissement van een aannemer, kunnen ze in het bestuur opvangen als het goed is. Bovendien moeten ze dit soort zaken altijd aan de leden van de vereniging melden.

Meestal zijn vereniging voor eigenaren verantwoordelijk voor de gezamenlijke ruimten en diensten (liften, gangen of schilderwerken).

U kunt ook alles terugvinden wat niet mag en wat wél mag in de statuten van de vereniging. Is bijvoorbeeld uw vereniging lid van een belangenclub met een juridisch adviesmogelijkheid of zelfs van de Vereniging Eigen Huis? Kunt u zo bij de secretaris navragen. Daarover hoeft u niet te wachten tot de vergadering.

Deel dit bericht met je vrienden!