woensdag 27 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Hans Sleutelaar wint Anna Blaman Prijs

28 november 2016 (Rob de Moes)

Afgelopen vrijdag 25 november werd in de goed gevulde Burgerzaal van het stadhuis de Anna Blaman Prijs 2016 uitgereikt aan de Rotterdamse dichter Hans Sleutelaar.

Tout cultureel Rotterdam is aanwezig en de sfeer in de zaal is uitgelaten, ondanks de aankondiging dat er na afloop geen alcohol zal worden geschonken omdat met de aanwezigheid van middelbare school leerlingen jonger dan achttien jaar de alcoholwet zou worden overschreden.

Onze burgervader Aboutaleb begint zijn speech met de mededeling dat hij wel een oplossing wist voor deze omissie. Helaas, mosterd na de maaltijd. De prijsuitreiking is een geoliede machine: Shantie Singh (jurylid) leest het juryrapport, Aboutaleb reikt de prijs uit, een stukje jazz verhoogt de feeststemming, Jules Deelder spreekt lovende woorden over zijn collega en het laatste woord is aan de laureaat zelf, die enkele gedichten leest.

Hans Sleutelaar (Rotterdam, 1935) publiceerde de dichtbundels Schaars licht (1979) en Vermiste stad (2004). In 2015 verscheen een door hemzelf gemaakte keuze uit al zijn gedichten: Wollt ihr die totale Poesie? Hans was redacteur van de tijdschriften Gard Sivik en De Nieuwe Stijl (1957-1966) die veel invloed hadden in Rotterdam en daarbuiten. Hij was werkzaam als copywriter en journalist (Haagse Post). En nog steeds is hij actief als redacteur en dichter.

(Foto hieronder: Op de voorgrond van rechts naar links: Prijsinnaar Hans Sleutelaar naast burgemeester Aboutaleb en links van hem de nachtburgemeester Jules Deelder.)

Uit het juryrapport:

Sleutelaars teksten voelen als een ontwapende tour door Rotterdam. Het humeur van de stad is voelbaar. Zijn werk zet aan tot nadenken over de stad. Hij geeft woorden en ritme aan wat normaal niet gezien of gehoord wordt, vangt de schoonheid van het rauwe en alledaagse. Zijn werk is doordrenkt van aandacht, zorg en liefde.

De jury van de Anna Blaman Prijs 2016 bestond uit Duco Hoogland (voorzitter van de jury, PvdA-tweedekamerlid), Shantie Singh (secretaris van de jury, auteur en bestuurskundige bij Gemeente Rotterdam), Sanneke van Hassel (jurylid, auteur, laureaat Anna Blaman Prijs 2013), Silvana Sodde (jurylid, schrijfdocent en ondernemer), Erik Brus (jurylid, auteur en eindredacteur bij Passionate Bulkboek).

 

Foto Wim de Boek
Deel dit bericht met je vrienden!