dinsdag 7 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

‘Hamas, Hamas, Feyenoord zit zonder gas!’

13 maart 2009 (de redactie)

Dat voetbal oorlog is, volgens Rinus Michels, weten we al lang. Maar anno 2009 is voetbal geen oorlog, maar ‘stammenoorlog!’ Met de grootste stammen Feyenoord en Ajax en vice versa.

Reden waarom de Amsterdamse burgemeester Job Cohen en zijn Rotterdamse ambtsgenoot Ahmed Aboutaleb de beide stammen voor vijf jaar een stadionstammenverbod hebben opgelegd. In thuiswedstrijden tussen de beide giganten mogen dus gedurende die periode geen bezoekende supporters meer komen. Reden voor rellen op de Coolsingel en bekende spreekkoren als ‘Hamas, Hamas, joden aan het gas.’

Ik sprak hierover laatst met ‘Lucky’, een supporter van de harde kern van Feyenoord. Ik raad Aboutaleb en Cohen van harte aan ook eens met ‘Lucky’ in gesprek te gaan. Het liefst met een soortgelijke ‘Lucky’ erbij van Ajax. Voor mij persoonlijk geeft het een hele andere kijk op het gebeuren. Het laat in een heel andere context zien wat er in feite tussen de beide stammen leeft. Ook de media in het algemeen houden een verkeerde kijk op het gebeuren. Eigenlijk verwonderlijk dat er nog geen talkshows zoals ‘Pauw en Witteman’ en “De Wereld draait door’ daar in zijn gedoken.

Volgens Lucky en zijn Feyenoordclan zijn ‘joden’ pure Ajacieden en zijn Feyenoorders in de ogen van hun tegenstanders ‘kakkerlakken’. ,,Zo zijn onze spreekkoren ontstaan’’, zegt Lucky. ,,Maar dat heeft niets met antisemitisme te maken. Als wij roepen ‘Hamas, joden aan het gas’, dan bedoelen wij geen Israëlieten of échte Joden, maar fans van Ajax.’’

Zijn beweringen worden recentelijk onderstreept door het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) die supporters van Ajax hebben gemaand te stoppen om ‘joden’ te gebruiken als geuzennaam. Maar het is niet gemakkelijk om het aan te pakken, want het zit er bij de supporters in gebakken, zo reageert een CIDI-woordvoerder.
Hoeveel échte Joden zitten er nu bij Ajax als supporters en hoeveel échte Joden zitten er bij Feyenoord, vraag ik mij nu af. Maar eigenlijk maakt dit geen bal uit, want sport moet je zeker niet gaan verwarren met religie of de Holocaust.

Hoe Feyenoorders in hun stammenoorlog aan hun kreten en spreekkoren komen moge bekend zijn. En dat Ajacieden hun tegenpolen uitmaken voor ‘kakkerlakken’ is in dit kader ook niet vreemd.
Lucky:’‘Kakkerlakken is voor ons weer een geuzennaam. We zijn eenvoudig niet uit te roeien!’’

En als Feyenoorders nu gaan roepen: ‘Hamas, Hamas, alle joden aan het lachgas’, dan kan er ook weer gelachen worden en is voor mij de zaak opgelost.
Dat Feyenoorders gelukkig ook aan zelfspot doen blijkt uit een gloednieuwe cartoon in het cluborgaan. Gezien de financiële crisis bij de stadionclub roept een supporter: “Hamas, Hamas, Feyenoord zit zonder gas!’’

 


 

Deel dit bericht met je vrienden!