zondag 22 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Luchtfoto Shell Pernis Foto Havenbedrijf Rotterdam

Shell gaat in Pernis voor biobrandstoffabriek

21 september 2021 (een van onze medewerkers)

Shell gaat een biobrandstoffenfabriek met een capaciteit van 820.000 ton per jaar bouwen op het Shell Energie- en Chemiepark Rotterdam (Shell Pernis).

Eenmaal gebouwd, wordt de fabriek een van de grootste in zijn soort in Europa voor de productie van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) en hernieuwbare diesel uit afval. Met de hoeveelheid hernieuwbare diesel die een fabriek van dit formaat kan produceren, kan 2,8 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar worden vermeden. Dit is gelijk aan het van de weg halen van ruim 1 miljoen auto’s in Europa.

De nieuwe fabriek kan Nederland en de rest van Europa helpen om de internationaal bindende doelstellingen om de uitstoot te verlagen te realiseren. De investering draagt ook bij aan Shells eigen doelstelling om in 2050 een energiebedrijf met netto nul uitstoot te zijn, in lijn met de stappen die de samenleving zet richting het Klimaatakkoord van Parijs. Het is de bedoeling dat de CO2-uitstoot van het productieproces wordt afgevangen, waarna de CO2 in een leeg gasveld onder de Noordzee kan worden opgeslagen via het zogeheten Porthos-project. Het definitieve investeringsbesluit voor Porthos wordt volgend jaar verwacht.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!