woensdag 16 juni 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Eurojust hoofdkantoor Den_Haag Foto_Eurojust

Smokkelbende in Italië opgerold met hulp Eurojust

24 juli 2020 (de redactie)

Eurojust is de afkorting voor het 'Europees Agentschap voor justitiële samenwerking'. Het agentschap, dat haar hoofdkwartier in Den Haag heeft, hielp onlangs de Italiaanse autoriteiten bij het oprollen van een georganiseerde proffessionele groep oliesmokkelaars. De smokkelaars waren onder andere betrokken is bij grootschalige belastingfraude met dieselbrandstof.

In Italië zijn zeven mensen gearresteerd en zijn verschillende bezittingen in beslag genomen. De geschatte schade als gevolg van belastingontduiking en andere criminele activiteiten bedraagt ​​meer dan € 4 miljoen.

De georganiseerde bende bestond voornamelijk uit Italianen en wordt verdacht van het zwart importeren en verkopen van diesel in Italië, waarbij accijnzen en btw werden ontweken. De bende kreeg steun van personen in verschillende andere EU-landen.

Ze kochten de diesel in  Duitsland en klaarden deze in als smeerolie waardoor accijns en btw werd vermeden. In Italië werd de diesel verkocht aan diverse tankstations. Met valse papieren werd de brandstof via Oostenrijk naar Noord-Italië vervoerd. In Italië werden de papieren vervangen door andere documenten waarop stond dat het dieselolie was waarover belasting was betaald. De transacties werden uitgevoerd via bedrijven in verschillende EU-landen maar geen van die bedrijven deed ervoor aangifte bij de belasting. Zo werd ongeveer 7 miljoen liter diesel Italië ingesmokkeld waarbij meer dan 4 miljoen euro aan belasting ontdoken werd.

Zie ook:

Lees meer over:

EU belasting Smokkel
Deel dit bericht met je vrienden!