donderdag 23 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Grenzeloos lezen

21 juni 2017 (de redactie)

Grenzeloos lezen

Het gebouw van de Universiteits- bibliotheek en het Rotterdamsch Leeskabinet van de Erasmus universiteit is na een langdurige renovatie op een feestelijke wijze weer in gebruik genomen.

Op 14 juni jl. werd de vernieuwde behuizing op campus Woudestein officieel gepresenteerd met een lezing van Bas Heijne, winnaar P.C. Hooftprijs 2017. In een van de ruimten van het Leeskabinet is het gedicht van Jana Beranová (Ze zijn de monden van dit huis) uitgestanst in de messing rand boven de doorgang naar de uitleenhal.


Dankzij doortastend enthousiasme van Pierre Pesch, sinds 2006 bibliothecaris, die nu op 64-jarige leeftijd afscheid neemt. Het gedicht is ontworpen door architect Jef van den Putte. De verlichting van de letters zorgt voor een steeds wisselend accent van kleur – licht en donker koper. Je blijft lezen en kijken.

Zie de panoramafoto (Universiteitsbibliotheek, A.Kers).

In de onmiddellijke nabijheid, goed zichtbaar voor de Engelstalige studenten, hangt in een lijst de Engelse vertaling door Willem Groenewegen. Daarbij is tevens de herkomstgeschiedenis van het gedicht vermeld: stadsgedicht ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het Leeskabinet in 2009, met als onderwerp de toen nieuw gevormde collectie Grenzeloos Lezen.

………..

Ze zijn de monden van dit huis.
In mei bloeien ze tweemaal zo groot.

Leg ze, boek voor boek, één band
voor elk land, tot een prachtgedicht.

Herhaal het vers in honderdvijftig
talen. Hoor hoe divers.

Het hoofd bewaart wat niet verloren gaat.
De mond geeft genade door.

Bedenk hoeveel letters leegte vullen
om honger te stillen, treurnis te villen,

verlangen te verlengen.

Soms verstoppen ze de achterkant
van hun tong, de doerakken!

….……………………….

Weerloos ben ik.

 

Jana Beranová

 

Deel dit bericht met je vrienden!