woensdag 18 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Gooi werkende Waterschappen niet weg!

14 november 2011 (de Redactie)

(Door Geert-Jan Laan)

Een van de meest stupide moties dit jaar dreigt met steun van de PVV, D’66, SP en de PvdA in de Tweede Kamer te worden aangenomen. Ze denken 500 miljoen te besparen door de taken van de 26 waterschappen bij de provincies onder te brengen.


Bij wie? Bij de provincies, waarvan een aantalbestuurders met pek en veren besmeurd hun ambt moesten verlaten, zij hadden tientallen miljoenen geparkeerd bij IJslandse luchtkasteel banken en ze bakken er verder ook niet zo veel van. Denk aan het gedoe rond de kolencentrale aan de Eemshaven in Groningen.


En dan de waterschappen. Sinds de middeleeuwen houden zij ons land droog. Ze weten er ook veel van. Uit de hele wereld komen mensen kijken hoe ze dat doen. Er zit wel eens een te ijdele en verkeerde bestuurder tussen maar dat duurt over het algemeen niet lang.

De Waterschappen hebben ook een prima vermogenspositie. De in Den Haag zetelende Waterschapsbank NV staat met een Triple A beoordeling door Moody’s en Standard & Poor’s op de zevende plaats in de top vijftig van de veiligste banken ter wereld. In het afgelopen jaar verstrekte de bank vooral in de sectoren onderwijs, volkshuisvesting en gezondheidszorg langlopende leningen tot het recordbedrag van zeven miljard euro. In het afgelopen jaar zijn, uit boekhoudkundige voorzichtigheid, een aantal leningen al afgeschreven, maar er resteert toch nog een mooie netto winst van € 38 miljoen waarvan een groot deel weer naar de Waterschappen terugvloeit.


,,Pleur het maar bij het grove vuil,” zeggen, op zijn Rotterdams, de partijen die deze onzalige plannen steunen.

Het wachten is op de eerste dijkdoorbraak of overstroming omdat de dienstdoende provinciale ambtenaar net ATV had en dus de gemalen niet op tijd liet draaien.


Deel dit bericht met je vrienden!