maandag 18 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Gestolen haantje de voorste

1 augustus 2018 (de Redactie)

Kunstenaar Tymon de Laat en Stichting China Festivals Rotterdam schenken nieuwe haan aan gedupeerde eigenaar van De Rimboe op de West-Kruiskade

De gestolen haan van dierenwinkel de Rimboe wordt vervangen.

De Chinese, manshoge haan (zie foto)  werd op 14 juli gestolen voor de deur van de dierenwinkel de Rimboe. De winkeleigenaar en ‘ras’ Rotterdammer Esdra Baris vertelde dit boos en diep  teleurgesteld te zijn. Camerabeelden wijzen uit dat de dieven in de nacht verdwijnen met de haan van twee meer hoog!


Het project met giga hanen, deze zijn handbeschilderd door kunstenaars, dit was onderdeel van Rotterdam Chinese New Year 2017 – het jaar van de haan. De stichting en kunstenaar achter deze viering heeft met medeleven het nieuws aangehoord en heeft besloten een nieuwe haan te doneren aan dierenwinkel De Rimboe. De nieuwe haan, beschilderd MeLikePainting, wordt later deze maand afgeleverd bij zijn nieuwe baasje aan de West-Kruiskade. 

Enkele weken geleden was er al een poging gedaan om de enorme haan te stelen. Twee beschonken studenten probeerden het 2 meter hoge beeld ’s nachts te vervoeren op hun fiets. Zij werden, als opvallend gezelschap al snel  onderschept door de politie. 

De Haan is onderdeel van het zodiac-kunstproject van Rotterdam Chinese New Year. Zo sieren er ook grote honden, uit het 2018 – het jaar van de hond – op de West-Kruiskade. Vanaf februari 2019, wanneer Rotterdam Chinese New Year 2019 feestelijk aftrapt, zullen hier varkens bij aansluiten.

Gelukkig is het stelen van de hele dierenriem een heuse uitdaging en maakt Stichting China Festivals Rotterdam zich geen zorgen over meer kidnappers: ‘De mytische dieren  zijn erg herkenbaar en we gaan op zoek naar goede adoptieouders zoals Esdra Baris. Dan zijn zij ongetwijfeld in goede handen.’ 

Deel dit bericht met je vrienden!