zaterdag 8 mei 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Ger 'Sax' van Voorden overleden

28 april 2017 (de redactie)

(Door Marcel Strücker)

Afgelopen dinsdag (24 april 2017) is de markante en Rotterdamse (tenor) saxofonist Ger van Voorden op 69 jarige leeftijd overleden.

Leek verleden jaar de behandeling van de kanker bij één zijn ogen te zijn aangeslagen, de hierna vastgestelde longkanker met uizaaiingen werd hem uiteindelijk fataal.

Ger van Voorden begon zijn carrière in de kunstzinnige freejazzband “The New Creators Before And After Christ” (later ingekort tot “New Creators”), die eind jaren zestig/begin jaren zeventig vooral veel optrad in lokale clubs als Eksit, Ruimte, De Twijfelaar en De Lantaren, maar ook in het voorjaar van 1970 als act in het evenement 'The Long Nights of the Hullabaloo', dat verspreid over vier weekenden in de oude Jaminfabriek aan de Veemarkt werd gehouden.

Het evenement was een tegenhanger van Communicatie70(C70) en een protest tegen het consumptiegerichte karakter van laatstgenoemde.

Ger speelde in zijn begintijd vooral free jazz, maar nam afstand van deze stijl rond 1973, om vervolgens voor het spelen van melodieuzer jazzmuziek te kiezen.

Foto: Ger in café Ari (27 oktober 2008) foto: Wim de Boek.

Ger ‘Sax’ van Voorden duikt eind jaren zeventig op in de band 'Willy Nilly', en de opvolger daarvan, de Rotterdamse band KIEM (Klank Improvisatie Electronische Muziek). KIEM bracht drie elpees uit en had in 1982 een hitsingle in Zuid-Europa met ‘The Moneyman’. Verder maakte Ger deel uit van de Rotterdamse formatie ‘The Bodysnatchers met Peter van Gameren (I’ve Got the Bullets) en wijlen Leo Loos.

Ger van Voorden stond ook bekend als een niet onverdienstelijk bokser. De laatste jaren was hij een actief lid van senioren-boksclub in Crooswijk ‘The Dutch Windmill”, vernoemd naar de legendarische bokser Bep van Klaveren.

Foto: Ger met Bep van Klaveren (Boksgala Weenahal,30 mei 1988) Foto: Wim de Boek

Van Voorden speelde vanaf 1986 ook vaak met Jules Deelder(als vierde lid)in het jazzcombo ‘Trio Me Reet’, en steevast begon een optreden met de gevleugelde woorden van diezelfde Deelder: 'Niet lullen, maar blazen'.

Ger ‘Sax’ van Voorden speelde tenorsax . Hij was een bijzonder begenadigd jazzmuzikant, en leverde graag kritiek op de Rotterdamse bestuurders. In het in 2012 verschenen boek “De Gehavende Stad” van Erik Brus en Fred de Vries, haalt hij uit naar de “wethouders uit Scheetpikkemerschans', die nooit van de Coolsingel afkomen en een aantal zetbazen in kroegen en zalen neerzetten die niks met de klanten hebben”, doelend op de teloorgang van de Rotterdamse jazzscene die hij ‘de Coolsingel’ aanrekende.

Ger van Voorden was ook fervent motorrijder en lid van de Harley Davidson Club afd. Rotterdam,waarvan leden hem op zijn laatste reis zullen begeleiden.

De crematieplechtigheid vindt plaats op dinsdag 2 mei a.s. om 15.30 uur in Crematorium Hofwijk te Overschie.

-.-

Aankondiging namens Goodfellas

Beste Goodfellas,

Heden middag 25 april 2017 heeft onze grote muzikale held en gewaardeerd Goodfellas lid in hart en nieren, het moedige besluit genomen om, i.v.m. zijn ziekte, uit het leven te stappen.

Ger heeft tot zijn laatste uurtjes met zijn Soulmate Annelies zijn droge humor behouden en nog volop grappen gemaakt.

Wij wensen Annelies veel sterkte voor de toekomst. Zij zal Goodfellas blijven en daar de nodige steun ontvangen.

As. Dinsdag 2 mei zal de crematie plaats vinden om 15.30 in Crematorium Hofwijk, Delftweg 230 te Overschie.

Ger zal door de Goodfellas begeleid worden op zijn laatste reis.

R.I.P. Ger "Sax" van Voorden

Supervisor Lou de Jager
Founder Jan Oosterbaan
Team Goodfellas

Voor wie Ger laatste eer wil bewijzen op de motor.

De Goodfellas zullen Ger "Sax" begeleiden, volgens zijn wens, naar zijn laatste rustplaats Crematorium Hofwijk

13.30 Verzamelen einde Ceintuurbaan, Rotterdam
14.15 Vertrek naar uitvaartcentrum
14.30 Ger begeleiden naar Crematorium Hofwijk, Delftweg 230, Rotterdam-Overschie

 

Deel dit bericht met je vrienden!