woensdag 23 september 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Genomineerden Herman Divendal Award 2018 bekend

29 januari 2018 (door de redactie)

Ted van Leeuwen, Jan Meijer en Nafiss Nia genomineerd voor de Herman Divendal Award 2018

Ted van Leeuwen, Jan Meijer en Nafiss Nia zijn genomineerd voor de Herman Divendal Award 2018. Deze jaarlijkse prijs van € 10.000 is bestemd voor een bruggenbouwer tussen verschillende culturen. De winnaar van de Herman Divendal Award wordt op 8 februari bekendgemaakt tijdens een feestelijk programma in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

De Herman Divendal Award is bedoeld voor een cultuurdrager of kunstenaar die een voorbeeldfunctie vervult door mensen in Nederland met uiteenlopende achtergronden samen te brengen.

Ted van Leeuwen is muzikant, componist, theatermaker en oprichter van Orchestre Partout. Deze band met een continu wisselende bezetting en zeer uiteenlopend repertoire bestaat volledig uit vluchtelingen. Hun thuisbasis is de muziekwerkplaats in het AZC Alkmaar.

Jan Meijer is beeldend kunstenaar, muzikant, organisator en directeur van het Rotterdams Volkstheater. Zijn programma’s en festivals presenteren de multiculturele realiteit van de stad.

Nafiss Nia is dichter, schrijver, filmmaker en cultureel ondernemer. Ze publiceerde diverse bundels en is directeur van Stichting Granate. Deze organisatie richt zich op dichters, schrijvers en filmmakers met een niet Nederlandse achtergrond.

De winnaar van de Herman Divendal Award ontvangt € 10.000. Daarvan is € 5.000 bestemd voor de winnaar zelf en € 5.000 voor het project waar hij of zij bruggen mee bouwt. De andere twee genomineerden krijgen ieder € 2.500. De jury van dit jaar bestaat uit het bestuur van In den Vreemde aangevuld met Marianne Mooij en Josefien Mooij; de vrouw en dochter van Herman Divendal.

Stichting In den Vreemde beheert de nalatenschap van schrijfster en activiste Mies Bouhuys (1927-2008). Ter ere van de eerste voorzitter reikt Stichting In den Vreemde de Herman Divendal Award uit. Herman Divendal (1948-2015), was als directeur van AIDA Nederland een steunpilaar voor vervolgde en gevluchte kunstenaars. De uitreiking van de Herman Divendal Award vindt (sinds 2017) jaarlijks plaats op 8 februari als een in memoriam aan de sterfdag van Herman Divendal.

 

Deel dit bericht met je vrienden!