vrijdag 20 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Crooswijksestraat Bld. V&M viaGmaps

Genoeg keuze: 619 kandidaten voor de 39 wijkraden van Rotterdam

22 januari 2022 (een van de redacteuren)

De Rotterdamse kiezer heeft tijdens de verkiezingen voor de 39 wijkraden op 16 maart volop keuze. Deze week is bekend geworden dat 619 Rotterdammers kandidaat zijn voor de wijkraden. In alle wijken wordt een verkiezing georganiseerd.

In 36 wijken zijn er meer kandidaten dan zetels. In 2 wijken is het aantal kandidaten gelijk aan het aantal zetels. In één wijk, Heijplaat, wordt het aantal zetels teruggebracht naar vijf. 57% van de kandidaten stelt zich verkiesbaar zonder extra aanduiding van een politieke partij of een andere organisatie achter hun naam op het stembiljet. 43% doet dat mét een aanduiding.

Wijk aan Zet

De verkiezingen voor de wijkraden vinden tegelijkertijd met de gemeenteraadsverkiezing plaats op 16 maart 2022. Eerder werd deze week in de gemeenteraad door enkele leden skepsis uitgesproken over het animo. Dat blijkt onterecht. 

Volop keuze
Rotterdamse kiezers kunnen op 16 maart stemmen wie er in de gemeenteraad komt én wie er mogen plaatsnemen in hun eigen wijkraad. De keuze is groot. 619 bewoners van 16 jaar en ouder strijden om een plekje, verspreid over 39 wijken. In 36 wijken zijn er meer kandidaten dan zetels. Daar valt echt wat te kiezen. In twee wijken, te weten Hoek van Holland en Kralingseveer, is het aantal zetels gelijk aan het aantal kandidaten. Daar is elke kandidaat al verzekerd van zijn of haar plek. Toch kunnen bewoners ook daar straks stemmen, zodat ook de wijkraden gedragen worden door de kiezer.

In één wijk, Heijplaat, hebben zich 6 kandidaten gemeld voor 7 zetels. Hier zal volgens de verordening en het kiesreglement het aantal zetels worden teruggebracht naar een lager oneven aantal: 5 zetels. In geen enkele wijk zijn er minder dan 5 kandidaten – het ‘bijloten’ van wijkraadsleden is daarom niet nodig.

Op persoonlijke titel

De wijkraadsverkiezingen vinden plaats op persoonlijke titel. Dat betekent dat alle bewoners, of zij nu lid zijn van een politieke partij of niet, kunnen meedoen. Alle kandidaten worden op de kieslijsten aangeduid met naam en foto, en kunnen desgewenst hun partijnaam of organisatie noemen. 57% van de kandidaten doet dat niet, 43% wel.

In bijgevoegde pdf vindt u alle cijfers per wijk, plus de totaalcijfers. De lijst met de namen van alle kandidaten per wijk wordt in de loop van de dag gepubliceerd op Wijkraden | Rotterdam.nl.

Vanaf woensdag 9 februari staan alle kandidaten op Mijn.Rotterdam.nl, het nieuwe digitale platform waarop bewoners straks kunnen meedoen en meebeslissen. 

 

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!