donderdag 23 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Gemengde relaties in Nederland

2 juni 2017 (de redactie)

LovingDay.NL bestaat 5 jaar en viert 50-jarig jubileum verbod op interraciale huwelijksverboden (Loving v Virginia)

In 2012 werd in Amsterdam LovingDay.NL opgericht, met als doel het publieke en wetenschappelijke debat over gemengdheid en gemengde relaties in Nederland te stimuleren. Wij menen dat de bewustwording van de historische, sociale en culturele rol van gemengdheid niet alleen empowerend is voor betrokkenen zelf, maar vooral de verbinding tussen diverse groepen in de samenleving versterkt en vergroot. LovingDay.NL organiseert daarom jaarlijks activiteiten rond 12 juni.

Waarom 12 juni? Op 12 juni 1967 deed in de Verenigde Staten door het Amerikaanse Hooggerechtshof de uitspraak Loving v Virginia. De zaak was aangespannen door Mildred Loving, een zwarte vrouw, en Richard Loving, een blanke man. Zij waren veroordeeld tot gevangenisstraf en verbanning uit de staat Virginia vanwege hun gemengde huwelijk. Het Hof verklaarde interraciale huwelijksverboden ongrondwettig.

Daarom wordt Loving Day sinds 2004 worden in de Verenigde Staten jaarlijks op 12 juni diverse Loving Day evenementen georganiseerd in het hele land. Lovingday.Nl haalde de viering in 2012 naar Nederland. Ook in andere Europese landen wordt Loving Day in toenemende mate gevierd, in bijvoorbeeld Zwitserland en Frankrijk. Vanwege het 50 jarig jubileum zijn de festiviteiten dit jaar extra feestelijk.

De Nederlandse activiteiten dit jaar zijn:

Publieksevenement

Loving Day 2017 Rotterdam: Gemengde stad, gemengde liefde

9 juni 17.30-22.00 uur in het Verhalenhuis Belvédere in Rotterdam

Als wereldhaven oefent Rotterdam al eeuwenlang aantrekkingskracht uit op mensen van over de hele wereld. Velen vestigden zich voor korte of lange tijd in de stad en gingen relaties aan met Rotterdammers. De geschiedenis van Rotterdam kan niet anders dan door en door gemengd zijn. Dat wil LovingDay.NL graag aan het licht brengen. Het Verhalenhuis Belvédere in multicultureel Katendrecht biedt daarvoor een ideale locatie. We beginnen met een diner dat opgeluisterd wordt met de persoonlijke verhalen van gemengde stellen en families uit Rotterdam. Schrijfster Carolijn Visser komt vertellen over haar boek "Selma. Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao" het verhaal van een Joods-Nederlandse vrouw die verliefd wordt op een Chinese student en met hem een gezin sticht in het China van Mao.

Loving Day Lezing 12 juni 13.30-15.30 in UB in Amsterdam

LovingDay.NL organiseert ism de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Maastricht een tweedaags, internationaal congres "Power, Intimacy and the State: mixed families in Europe and beyond". Academici van over de hele wereld die onderzoek doen naar gemengde relaties en gemengdheid, komen dan samen in Amsterdam om over hun werk te praten.

In de namiddag van 12 juni worden er twee lezingen gehouden die toegankelijk zijn voor een breder publiek, met keynote speakers Dr. Carina Ray en Dr. Iris Wigger.

-Dr. Iris Wigger, Lecturer in Sociology, Loughborough University, UK, spreekt over de Europawijde paniek vanwege de bezetting van het Duitse Rijnland door zwarte soldaten en hun relaties met Duitse vrouwen. Uit die relaties werden gemengde kinderen geboren, de zogenaamde 'Rijnland bastaarden' die in WO2 door de nazi's vervolgd werden.

-Dr Carina Ray, Associate Professor of African and Afro-American Studies, Brandeis University, US, zal spreken over gemengde relaties in Ghana, ten tijde van de Britse koloniale periode. (Foto boven en onder: Rinus Vuik)

 

Deel dit bericht met je vrienden!