zaterdag 4 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Hans Goosen

Gemeenteraadsverkiezing 19 maart (4)

21 februari 2014 (de redactie)

(Wij nodigen politiek actieve Rotterdammers uit om op deze site hun licht te laten schijnen over de komende gemeenteraadsverkiezingen. Hans Goosen, o.a. voorzitter van de Rotterdamse Sociale Alliantie (RoSA!), vervolgt deze serie.)

Tijd voor politiek van aanpakken

Nog even en we staan in het stemhokje en bepalen hoe Rotterdam in de komende tijd er sociaal en economisch voor gaat staan. En als we het stemhokje verlaten hebben, dan hebben we met dat potloodje onze handtekening gezet onder een contract dat anderen voor ons gaan afsluiten. Waar we als burger geen enkele invloed meer op kunnen uitoefenen, vier jaar lang.
Zoals het er nu voor staat, en dat wordt algemeen voorspeld, zullen PvdA en Leefbaar Rotterdam elkaar opnieuw niet zoveel ontlopen in de uitslag. Ook voorspeld wordt dat, alle mooie beloften en retoriek ten spijt, beide partijen een vruchteloos compromis gaan sluiten om met elkaar de macht te verdelen.

Crisis
Net zoals de twee partijen op het Binnenhof de PvdA en de VVD die daar de dienst uitmaken en maar geen einde aan de crisis kunnen breien. Zo zullen in Rotterdam de echte problemen niet aangepakt worden. Op Buitenhof TV was ik overigens afgelopen zondag niet onder de indruk van Karakus en Eerdmans, niet van hun daadkracht voor de Rotterdams bevolking en ook niet van hun ‘praatkracht’.

Hans Goosen

Grootste probleem is de armoede in Rotterdam. Op mensen in de armoede is in de afgelopen jaren een soort vervolgingsbeleid ontwikkeld, met mooie woorden zoals eigen kracht, de zelfstandige burger en iets voor je uitkering doen. Synoniemen voor botte bezuiniging, banenverlies en opjagen en beschuldigen van mensen die niet voor deze situatie gekozen hebben.

Rechten
In dit tijdsgewricht lijken ook in Nederland en zelfs in een oorspronkelijk sociale stad als Rotterdam de rechten van de mens achter de horizon te zijn verdwenen. Het recht op werk en het recht op financiële ondersteuning, wanneer tijdelijk het werk ontbreekt. De overheid verzaakt zijn taken en hangt de ideologie van de markt aan.
Oneerlijkheid in de verdeling tussen macht, kennis en inkomen wordt ook klakkeloos aanvaard. Een eerlijke verdeling zou de Rotterdammer recht geven op welvaart. Die welvaart die potentieel in de Rotterdamse economie aanwezig is voor iedereen. De leuze zou moeten zijn: ‘Jaag de armoede zo vlug mogelijk Rotterdam uit, liefst voor 2020’.

Leeftijdsdiscriminatie
Er is een duidelijke leeftijdsdiscriminatie bij sollicitaties, dat blijkt in de praktijk en wordt ook statistisch bewezen. Leeftijdsdiscriminatie bij jongeren en bij vijftig plussers. Er wordt niets aan gedaan, het bedrijfsleven wordt voortdurend de hand boven het hoofd gehouden. Zo worden de leeftijdsgroepen tegen elkaar uitgespeeld. Vanaf vijftig is er in de meeste gevallen geen baan meer te vinden, eigenlijk geldt dat al bij veertig plus. Daar moet dringend iets aan gebeuren, in deze stad mogen geen mensen aan de kant gezet worden.
De zorg staat onder zware druk. Ook de zorgvuldig opgebouwde pensioenen. Veel nieuwe Rotterdammers hebben een onvolledige AOW opgebouwd en worden nauwelijks op de hoogte gesteld dat ze een aanvulling kunnen krijgen (overigens maar tot maximaal het bijstandsniveau).

Vorige maand werd ik door Rabella de Faria opgebeld. Blij verrast was ik dat zij mij vroeg op de lijst van haar nieuwe partij te komen staan: de Rotterdamse Ouderen Partij.

Verzorgingshuizen dreigen gesloten te worden, ook levensbestendige woningen komen op de tocht te staan. Vereenzaming is een vaak onbekend maar groot probleem onder alleenstaande ouderen. Soms wordt bij een handicap van één van de ouderen, het paar uit elkaar gehaald.

Nieuwe partij
Vorige maand werd ik door Rabella de Faria opgebeld. Blij verrast was ik dat zij mij vroeg op de lijst van haar nieuwe partij te komen staan: de Rotterdamse Ouderen Partij. Vanwege mijn drukke werkzaamheden met de Rotterdamse Sociale Alliantie heb ik wel gevraagd of ik lijstduwer kon worden. En daar sta je dan plotseling op lijst 10, met plaats nummer 25.
Het was even wennen zo’n eerste vergadering, maar al vlug bleek dat ik me bij een aantal deskundige mensen had aangesloten. Stuk voor stuk met ervaring en doorzettingsvermogen in burgerinitiatieven, en in deelgemeente-, gemeente- en provinciale politiek. Met een groot netwerk tot in de Tweede en Eerste Kamer. Echt zo’n ploeg waar je de straat mee op kan en vervolgens de Gemeenteraad in.

Verbinden
Een bont en vernieuwend gezelschap, dat niet alleen nu al een band met elkaar heeft, maar ook in Rotterdam arm en rijk en oud en jong kan gaan verbinden. Overigens blijkt regelmatig dat er veel overeenkomst is tussen de oudere generatie en de nieuwe jongeren. Wederopbouw na de oorlog ligt niet ver af van wederopbouw na een crisis.
Het is tijd voor nieuwe politiek, de politiek van aanpakken met alle Rotterdammers. Misschien ga ik na de verkiezingen wel voorstellen dat de partij een nieuwe naam krijgt: de Rotterdamse Ouderen en Jongeren Partij, wie weet.

Hans Goosen, lijstduwer Rotterdamse Ouderen Partij (ROP)+

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!