zaterdag 4 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Gemeenteraadsverkiezing 19 maart (1)

13 februari 2014 (Ronald Sørensen)

(Wij nodigen politiek actieve Rotterdammers uit om op deze site hun licht te laten schijnen over de komende gemeenteraadsverkiezingen. (email). Rotterdammer Ronald Sörensen, lid van de Eerste Kamer voor de Partij Voor de Vrijheid, bijt het spits af).

'Waarom Leefbaar Rotterdam met groot verschil moet winnen'

Toen na de vorige gemeenteraadsverkiezingen de PvdA met 600 stemmen (en 2100 incidenten) meer de overwinning claimde leek de coalitie snel te worden gevormd. PvdA professor Andre Crouwel - die over fraude bij de verkiezingen sprak - vergeleek de partijprogramma's en die van de twee grootste partijen kwamen vrijwel overeen. Dat kon dus geen probleem zijn.

Ronald Sörensen

Uit voorzichtig informeren van zijn kant, bleek dat de ‘winnaars’ huiverig waren in zee te gaan met enkele ‘niet nader te noemen personen’ binnen Leefbaar Rotterdam. Niet dat die over ‘haat zaaien’ of ‘een hekel aan een kleurtje’ hadden gesproken, zoals Karakus en Schrijer, maar gewoon, omdat ze zich altijd zo negatief hadden uitgelaten over de PvdA. Altijd onderbouwd, daar niet van, maar wel negatief.
Omdat er in de politiek altijd kritiek is op andere politieke partijen, deed de argumentatie enigszins geforceerd aan. Zou het misschien zo kunnen zijn, dat Leefbaar Rotterdam wilde gaan besturen met slechts vijf wethouder en dat de PvdA al drie uitgesproken kandidaten had?
Nee, was het indirecte antwoord, het valt of staat bij de dominante personen in die partij, Pastors en Sörensen. Stadsbelang en partijbelang dienen te wijken voor persoonlijk belang en daarom besloten wij toe te zeggen onze politieke pijp aan Maarten te geven.

R. de Jong, nieuw gekozen raadslid van Leefbaar en S. Belhaj, raadslid van D66, gingen met de boodschap naar Schrijer: ,,Pastors en Sörensen geven hun raadslidmaatschap op en willen geen wethouder worden als er een PvdA, Leefbaar en een derde partij een breed gedragen college gaan vormen, dat de problemen in de stad gaat aanpakken, vrij van politiek gekissebis."
Het antwoord kwam snel. ,,Geen denken aan!"
Dus het ging niet om de programma's, niet om de personen, maar waar dan wel om?
1e. Zoals B. Peper en W. Bos (beiden PvdA) teleurgesteld constateerden. Als je je tegenstander voortdurend in het xenofobisch hoekje zet, is het moeilijk uit te leggen aan de dominante allochtone achterban dat je met die tegenstander in zee gaat na de verkiezingen.
2e. De PvdA had drie uitgesproken kandidaten voor het wethouderschap maar Leefbaar Rotterdam wilde een verdeling van; 2 Leefbaar Rotterdam, 2 PvdA en 1 zetel voor een nog te bepalen derde partij.

Op weg naar de verkiezingen voor de gemeenteraad.

De andere kleine partijen wilden ook graag een wethouder leveren - pluche werkt in regentenkringen als een sterke magneet - dus het nieuwe college zonder Leefbaar was snel gevormd.
Leefbaar Rotterdam kreeg zelfs geen uitnodiging voor een gesprek en de PvdA ‘apparatsjiks’ mochten hun pluche weer verwarmen. Dat hiermee de wil van de Rotterdamse kiezers werd genegeerd? Soit!
Daar sta je dan met lege handen. Na aftrek van die 2100 incidenten de grootste partij en toch geen bestuurlijke verantwoordelijkheid.

De pijn bleef en werd sterker toen halverwege de rit twee van de drie wethouders, die eerst koste wat kost hun positie moesten behouden, hun persoonlijk belang lieten prevaleren boven het stadsbelang en hun functie beëindigden.
De eerste werd uit zijn functie ontheven, omdat hij 100 miljoen te kort kwam op sociale zaken; het burgemeesterschap van Zwijndrecht lonkte trouwens al. En de tweede na een hopeloos falend financieel beleid, standaard 100 miljoen tekort per jaar. Kriens is uit eigener beweging opgestapt, omdat ze voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten kon worden en haar positie kon verbeteren.
,,De geschiedenis herhaalt zich," zegt men.
Alleen een heel grote overwinning van Leefbaar Rotterdam kan dat voorkomen.

Ronald Sörensen (partijdig historicus)

 

Deel dit bericht met je vrienden!