zaterdag 18 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Beeld van de live webcam op de site richting Zalmhaventoren

Gemeente maakt Rotterdamse bouwplannen inzichtelijk

17 oktober 2020 (de redactie)

Rotterdam heeft een nieuwe website: www.bouwenaanrotterdam.nl, waar in één oogopslag op de kaart van Rotterdam alle woningbouwprojecten te zien zijn. Niet alleen woningen die al in aanbouw zijn, maar ook projecten die nog in voorbereiding zijn. Ook is de verdeling van de prijsklassen en de verdeling tussen koop- en huurwoningen te zien.

QR-code

Wethouder Bas Kurvers (Bouwen en wonen): 'Rotterdammers zijn trots op hun stad. Als ze binnenkort een QR-code op een bouwbord op een bouwplaats zien staan kunnen ze deze scannen met hun smartphone. Na het scannen van de code verschijnt een link naar de digitale kaart: als je je locatiegegevens deelt zie je direct waar je staat en wat er voor je neus wordt gebouwd.'

Screenshot van een fragment van de site

Alle bouwprojecten zichtbaar

In 2019 vroeg de gemeenteraad het college van B&W om een website te ontwikkelen waarop de belangrijkste bouwopgaven in de verschillende wijken zichtbaar zijn. Daar wordt met www.bouwenaanrotterdam.nl ruimschoots aan tegemoet gekomen. De site is gekoppeld aan het data-warehouse van de gemeente Rotterdam: zodra er iets verandert in de planvoorraad van de gemeente, komt dat ook op de website. Zo kan iedereen zien waar en wat er wordt gebouwd, van kleine tot grote woningbouwprojecten.

Voor professionals en Rotterdammers

De website is gericht op professionele partijen in de stad, stadmakers, partners in de bouwketen, gemeente, maar is natuurlijk ook interessant voor Rotterdammers. De geautomatiseerde menu’s voor stadmakers met bouwplannen zijn zeer gedetailleerd uitgewerkt en de combinatie met de QR-codes op straat is een nieuwe, gebruikersgerichte aanpak.

Screenshot van een fragment van de site

50.000 nieuwe woningen tot 2040

De wethouder lanceerde de nieuwe website op 15 oktober: “Er is grote woningnood in Rotterdam. We werken daarom hard aan de bouw van 50.000 nieuwe woningen tot 2040 zodat er voor iedere Rotterdammer een woning naar wens is. Dit hebben we zo afgesproken met marktpartijen in het bouwakkoord. Rotterdammers die op zoek zijn naar een woning kunnen op deze website zien dat er nu 6.232 woningen in aanbouw zijn, dat er nog eens 35.444 woningen in voorbereiding zijn en dat er voor 12.628 woningen bestudeerd wordt of ze gebouwd kunnen gaan worden.”

Zie ook:

Lees meer over:

wonen stedenbouw architectuur
Deel dit bericht met je vrienden!