woensdag 8 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Gelukkig, voetbal is weer oorlog

13 juni 2012 (Geert-Jan Laan)

De wedstrijden op het EK-voetbal hangen als 'zwangere onweerswolken' boven de deel-nemende landen. Dat was zeker ook het geval bij Nederland-Duitsland (1-2). Maar nog het grootste succes is dat een ongekend aantal voormalige Oost-Europese landen als zelfstandige naties meedoet sinds de vorming van een Verenigd Europa.

De huidige problemen met de euro vallen hierbij in het niet.

Alle Europese landen die nu aan dat toernooi deelnemen zijn in twee wereldoorlogen met elkaar in conflict geweest, door sommige grootmachten bezet, geplunderd en regelmatig uitgemoord.

Ik kwam hierop toen ik de wedstrijd tussen Polen en Rusland zag. Het was een redelijk sportieve wedstrijd. In de onderlinge contacten tussen de spelers werd ook wel duidelijk dat de Poolse spelers soms nog een aardig woordje Russisch spraken. Het nationalisme zat op de tribunes. De Poolse politie moest hard ingrijpen toen Polen de Russische supporters bekogelden met vuurwerk en stenen.

Er vielen wat gewonden en er werden wat mensen opgepakt. Maar er was een ingehouden oorlog op het veld. De uitstekende Duitse scheidsrechter zou als bemiddelaar in de brandhaarden van het Midden- Oosten misschien wel meer succes hebben dan de huidige functionarissen van de VN.

Laten we onze zegeningen tellen. Wie in het verwoestte, uitgehongerde en verarmde Europa van 1945 had voorspeld dat al deze landen nu in een goed georganiseerd voetbaltoernooi zouden spelen waarbij er natuurlijk wel eens wat mis gaat, maar – om een Pools voorbeeld te geven uit WO 11 – er geen vijf miljoen doden zijn gevallen, zou voor gek zijn verklaard.

Helaas. De man die de term ‘voetbal is oorlog’ voor het eerst over de strakke lippen kreeg, Rinus Michels is niet meer. Misschien mede dankzij hem voeren we nu onze onderlinge oorlogen op een voetbalveld. Hij won die oorlog in 1988. Er vielen geen doden. Duitsland was een vijand, inmiddels een gewaardeerde vijand.

Daarom past maar een kreet: ,,Michels bedankt, Michels bedankt, hela hola, Michels bedankt.”

 

 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!