woensdag 16 juni 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Plantsoenonderhoud wordt vaak gebruikt als taakstraf Foto CC

Geen taakstraf maar straf bij agressie tegen hulpverleners

16 juli 2020 (de redactie)

Op 14 juli is een wetsvoorstel van minister Dekker (voor Rechtsbescherming) en minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) dat het verbod op het geven van taakstraf uitbreidt, bij de Tweede Kamer ingediend. 

´Geweld tegen personen met een publieke taak moet stevig worden aangepakt, daar past geen taakstraf bij.´

Het taakstrafverbod geldt straks voor geweld tegen personen in de uitoefening van een publieke taak, gericht op de handhaving van de openbare orde of veiligheid. Dat zijn niet alleen politiemensen, medewerkers van de brandweer of ambulance en buitengewoon opsporingsambtenaren, maar ook andere personen met een publieke taak die tijdens hun werk met geweld te maken kunnen krijgen. Bijvoorbeeld artsen en verpleegkundigen, verkeersregelaars en gevangenispersoneel.

'Elke dag steken deze mensen hun nek uit. Zij handhaven de orde, treden op onder gevaarlijke omstandigheden en verlenen hulp aan mensen in nood. Niet zelden staan zij mensen bij die in acuut levensbedreigende situaties verkeren. Omdat hun werk handelend optreden vereist, hebben zij niet de mogelijkheid een stap terug te doen en zichzelf in veiligheid te brengen. Daarom verdienen zij bescherming tegen geweld', aldus een bericht van de Rijksoverheid.

 

Lees meer over:

Tweede Kamer straf wet
Deel dit bericht met je vrienden!