vrijdag 20 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Geen onfatsoenlijke pers in deze stad

16 maart 2012 (Hans Roodenburg)

Even afgezien van NRC Handelsblad dat in het najaar van Rotterdam naar Amsterdam verhuist, is het vrij rustig op de Rotterdamse mediamarkt.Het gratis landelijke dagblad De Pers,dat enige kwaliteitenwordt aangemeten, stopt eind maart de verspreiding in Rotterdam, waar het kosteloos mee te pakken is op de stations.

 

De andere gratis kranten Metro (heeft zelfs een Rotterdamse editie) en Spits! (van Telegraaf Holding) blijven nu over. Volgens regelmatige bezoekers aan het Centraal Station worden deze nog papieren dagbladen in grotere aantallen meegenomen dan De Pers. Kennelijk zit de jachtige reiziger niet zo te wachten op iets betere, ook gratis te verkrijgen, onafhankelijke journalistiek.

 

Dreun

Feit is dat de gratis kranten die ruim tien jaar terug op de markt zijn gekomen, de inkomsten aan losse verkoop van de betaalde dagbladen een enorme dreun hebben gegeven. Met name het AD (in Rotterdam thans: AD Rotterdams Dagblad) zag zijn oplage landelijk met tienduizenden per dag teruglopen. Mede daardoor heeft in september 2005 een grote reorganisatie bij deze krant plaatsgevonden door een fusie van het landelijke deel met zeven regionale dagbladen waaronder in Rotterdam het Rotterdams Dagblad.

Die reorganisatie was nog enigszins te begrijpen. Voor de overblijvende betaald gerichte oplage van het AD (in het derde kwartaal van 2011 landelijk 390.516 tegenover circa 600.000 in 2005) was het voor heel veel lezers een grote teleurstelling dat de krant heel duidelijk voor de populariteitsformule koos, wat overigens iets anders is dan onfatsoenlijke journalistiek. Daarover later meer.

Het vroegere AD was altijd al enigszins ‘populair’ (of zoals we in de journalistiek stellen ‘popi-jopi’). Niet zo erg als thans. Maar het Rotterdams Dagblad dat tot september 2005 op eigen benen stond, bood toch wel wat meer regionale kwaliteiten (zoals haveneconomie), opiniepagina’s, regelmatige commentaren (onder meer over politiek en samenleving) en schuwde doorwrochte interviews niet.

 

Minder grijs

De in Rotterdam gemaakte landelijke ‘kwaliteitskrant’ NRC Handelsblad heeft ook een ontwikkeling doorgemaakt. Op de ochtendmarkt kwam een wat minder grijze versie in de vorm van NRCnext. En de groep is nogal actief in het betaald uitbrengen van digitale kranten op de pc, smartphone en i-Pad.

Maar de grootste klap voor Rotterdam kwam toen NRC Handelsblad, inmiddels eigendom geworden van de Amsterdamse investeringsgroep Egeria III (ontstaan uit C&A en media-investeerder Derk Sauer), begin vorig jaar aankondigde in het najaar van 2012 met z’n hele hebben en houden te verhuizen van Rotterdam naar Amsterdam. ‘De krant kiest voor de grachtengordel’, schreven we al eerder op deze plaats.

Die tendens is eigenlijk nog sterker geworden gezien de inhoud van de wekelijkse op de advertenties gerichte bijlage Lux op zaterdag en eenmaal per maand het glossy magazine DeLuxe. Ze worden niet alleen door nogal arrogante en modebewuste Amsterdamse redacteuren gemaakt maar de invalshoek is ook meer dan 50 procent Amsterdams.

 

Centrum

Onmiskenbaar is Amsterdam, dat al het centrum van radio- en tv-wereld is, het zwaartepunt van Nederlandse media geworden. Amusant is ook de storm van kritiek die NRC Handelsblad heeft gekregen vanwege zijn berichtgeving van topverslaggever Jannetje Koelewijn over het dramatische skiongeluk van prins Friso waarin zij de rol van haar echtgenoot en neurochirurg Kees Tulleken op nogal populaire toon beschreef. Sommigen trokken een vergelijking met ‘sensatiekrant’ De Telegraaf.

Gelukkig voor NRC beginnen die negatieve meningen nu weg te ebben. Wie Twitter volgt over NRC merkt overigens nog steeds dat de lezers nogal uiteenlopende opvattingen hebben over de onmiskenbare kwaliteiten van de krant.

Hoofdredacteur Peter Vandermeersch komt op 29 mei in Literair Café Rotterdam (aan de Mauritsstraat) het belang van NRC Handelsblad aanbevelen. Kunnen bezoekers, vaak ook journalisten die deze krant lezen, vragen stellen over de kwaliteiten en het waarom NRC van Rotterdam naar Amsterdam verhuist.

Lijkt ons een aardige discussie, temeer ook omdat trouwe en oudere Rotterdamse lezers (vaak stammend van de vroegere Nieuwe Rotterdamsche Courant) in een opwelling hebben geroepen dat zij hun abonnement zullen opzeggen.

 

Fatsoen

Een andere landelijke discussie in de media gaat over de vraag of journalisten zich in hun interviews ‘fatsoenlijk’ moeten gedragen. Dit naar aanleiding van vooral verslaggever Rutger Castricum van het kwajongens tv-programma PowNews die eigenlijk alleen uit is op het maken van amusement en het ‘in de zeik’ nemen van politici, bekende Nederlanders en soms zelfs gewone burgers.

Voor zover wij weten komt dit soort ‘onfatsoenlijk’ journalistiek in Rotterdam niet of nauwelijks voor. ‘Onfatsoenlijk’ is volgens de dikke Van Dale ‘buiten alle verhouding of proporties’. Sommigen menen dat media ook wel wat onfatsoenlijk mogen zijn.

De meeste medewerkers van deze site zijn het daarmee niet zo eens. Vandaag & Morgen probeert juist z’n kracht te vinden in de achtergronden, opinies, recensies, reportages en columns over de regio Rotterdam, waarbij ervaren en zich onafhankelijk opstellende journalisten worden ingeschakeld.

Met het stellen van ‘zeer kritische vragen’, het geven van opinies en het maken van analyses heeft niemand van ons moeite. Het heeft ook niks met aantasting van de (Rotterdamse) persvrijheid te maken of om een vorm van zelfcensuur te bedrijven.

 

Digitaal

Daarom even afgezien van het digitale nieuws van RTV Rijnmond en enige op haven- en scheepvaartgebeid gerichte vaksites mogen we wel stellen dat Vandaag & Morgen dé Rotterdamse onafhankelijke internetsite is voor achtergronden e.d.

We brengen weliswaar geen ‘papieren’ krant uit, maar met gevoel voor enige bescheidenheid kunnen we wel stellen dat we de plaatselijke krant AD Rotterdams Dagblad digitaal ‘aftroeven’ in meningen, achtergronden en columns.

Het is ook een aardige poging om te zien hoe de redactie van De Pers nu een poging waagt om met bijdragen van lezers een digitale versie tot stand te brengen. Wij hebben al enige jaren ervaring met het digitaal uitbrengen van Vandaag&Morgen Rotterdam. Deze site is gratis te bekijken en wordt gevuld door ervaren journalisten die het allemaal zonder honorering doen.

We geloven dan ook niet dat De Pers het voor elkaar krijgt om landelijk enkele tienduizenden lezers te interesseren die ieder 2 euro per maand willen betalen om een fulltime werkende redactie te honoreren.

 

Als wij per maand 2 euro van onze trouwe bezoekers zouden vragen, dan zouden we nog slechts de vaste lasten voor de site kunnen betalen en zeker nog niet aan honorering van de beroepsjournalisten toekomen. De uitgeverij (van de onder meer ook in Rotterdam bekende Geert-Jan Laan) legt er nog steeds geld op toe.

 

 

 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!