vrijdag 7 mei 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Gastrobar Ster

5 april 2019 (Zettie Leeuwenburgh)

Driemaal met je ogen knipperen en er zit ineens een nieuw restaurant in Rotterdam-Kralingen. Op de hoek van de Jericholaan en de Eerste Jerichostraat opende twee weken geleden de nieuwe GastroBar ´Ster´ de deur en een nieuw terras. ´Niet te groot, niet te klein, net van passe´ zouden bewoners in het ´oude dorp´ Kralingen jaren geleden hebben gejuicht. De vogels in de hoge bomen op de Jericholaan lijken er nu fluitend van plezier op te wachten of er iets lekkers naar buiten wordt gegooid.

Zij kunnen dat wel vergeten, het lekkere eten wordt opgesmikkeld door Rotterdammers uit de buurt, die van wanten weten als ´t om eten gaat. GastroBar ´Ster´ is geopend door chef-kok Terry Priem (40) , die eerst in Rotterdam-Zuid met compagnons het restaurant ´Allure´ beheerde. Terry had echter maar één droom: ´een nieuw eigen restaurantje beginnen. Zijn aandelen in ´Allure´, dat op een rijstkorreltje na een Michelin-ster had veroverd, deed hij van de hand, ging eens op de rechter Maasoever rond snuffelen en ontdekte dat het vroegere ´Wikqui´ en ´Carolus´ leeg stond.

Op de foto: GastroBar ´Ster´ (Foto © Rinus Vuik)

Huizen en zeker bedrijfspanden zijn prijzig in Kralingen en daarom begon Terry Priem met een geslaagde crowdfundings-actie en stond voordat hij het besefte met een wit- en verfkwast in zijn kokshanden om samen met zijn vrouw Esther de boel wat extra op te te knappen. Een wandschildering met een grote vis, die gasten lijkt uit te dagen om vooral veel te eten, fleurt de kraakheldere muur op de bovenverdieping extra op. In de open keuken beneden zijn de inspanningen van Terry, die de koksopleiding op het Albeda MBO op Zuid volgde, en Valente, die haar koksopleiding in Antwerpen kreeg, goed te volgen. Achter de bar op de begane grond zorgen de enthousiaste medewerkers, die met Terry Priem meekwamen van Rotterdam-zuid, Menno en Rachelle niet alleen voor de klanten, maar ook voor veel vrolijkheid.

Ook de kinderen, Levi (10) en Nova (5) van Terry en Esther komen graag bij ´Ster´. Zij spelen lekker buiten, voordat zij een vorkje mee prikken. ¨Ja, de Horeca slokt je hele gezin op´, vertelt Terry lachend. ¨Er gebeurt altijd wel iets geks in de horeca¨ vult Menno grijnzend aan, terwijl hij als een volleerde goochelaar met een fles wijn rond zwaait. Volledige overgave en moed is echter nodig om met een inventieve, vernieuwende ´keuken´ te durven beginnen. De Franse ´Keuken´ is zeker niet een van de makkelijkste.

Op de foto: Chefkok Terry Priem. (Foto © Rinus Vuik)

Op de kaart van ´Ster´ staan gezonde gerechten, die mooi opgemaakt, uitnodigen tot eten. Zo zijn er bijvoorbeeld: Zalm met kerrie en ijs, ´Sweet Pepper Rain Drops´ met tartaar, of Babette met venkel en venkelsaus. En wat te denken van ´chocolade structuren met een verrassing´ of paarse ´blaadjes´, die van papier lijken te zijn gemaakt? Enthousiaste gasten verklappen echter meteen, dat die ´blaadjes´ heel dun gesneden en vervolgens gefrituurde, plakjes van paarse aardappel zijn.

In de open keuken staan kleine plantjes, die bewijzen dat er zoveel mogelijk verse kruiden worden gebruikt. ¨ Vers is goed, vers moet¨, roept Menno vanachter de bar, terwijl hij opnieuw met een fles witte wijn aan het goochelen slaat. ¨ Met rode wijn moet je dit echt niet doen¨ zegt hij nadrukkelijk. ´Dan verpest je de smaak van de wijn. ´k Loop achter, vergeleken bij mijn broer, die een echte goochelaar is. ´k Moet meer gaan oefenen.¨ Haastig legt hij de fles terug in het wijnrek als er nieuwe gasten binnen komen die Terry al hartelijk komt begroeten. ¨Dit staat dwaas, dit moet niet¨ bromt hij zachtjes, terwijl hij snel de meteen bestelde koffie gaat zetten.

Een nieuwe week van hard werken, lekker eten en plezier maken, is begonnen op donderdag. Op dinsdag en woensdag is GastroBar ´Ster´ gesloten.

Op de foto: Terry Priem en barkeeper Menno (Foto © Rinus Vuik)

 

 

Lees meer over:

Kralingen Eten
Deel dit bericht met je vrienden!