woensdag 8 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Canal parade 2018 screenshot YT1

Grote evenementen vanaf 1 juli

18 juni 2021 (een van onze medewerkers)

In maart beloofde het kabinet bij monde van minister Van Engelshoven en staatssecretaris Keizer dat grote evenementen die na 1 juli 2021, onverhoopt door corona (maatregelen) niet door kunnen gaan,  van de overheid 80% van de kosten vergoed zouden krijgen.  Die zogeheten 'Tijdelijke regeling Subsidie evenementen Covid-19’  is nu ook goedgekeurd door de Europese Commissie en gaat vanaf 18 juni van start.

Met de eerder aangekondigde regeling staat het Rijk garant voor de gemaakte kosten wanneer een evenement door coronabeperkingen van de Rijksoverheid onverhoopt niet door kan gaan. De organisatie ontvangt in dat geval het grootste deel (80%) van de kosten terug als gift; de overige kosten worden vergoed in de vorm van een lening. Er is 385 miljoen euro voor deze regeling gereserveerd. Organisatoren kunnen een aanvraag voorbereiden via de website RVO.nl.

Door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan konden de meeste evenementen sinds het begin van de coronacrisis niet doorgaan. De annuleringskosten werden in eerste instantie in veel gevallen gedekt door een annuleringsverzekering. Door de coronacrisis hebben verzekeraars deze optie uit hun annuleringspolissen geschrapt. Hierdoor kunnen organisatoren het financiële risico van annulering voor komende evenementen zelf niet meer dragen.

Voorwaarden

De steun is bedoeld voor professionele organisatoren van evenementen die in Nederland gepland staan tussen 1 juli en 31 december 2021. Het gaat om festivals, concerten, sportevenementen en zakelijke evenementen. Met deze regeling staat het Rijk garant voor de gemaakte kosten, mocht een evenement onverhoopt door een verbod van de Rijksoverheid vanwege corona geannuleerd worden. Om in aanmerking te komen voor de garantieregeling moeten organisatoren over een evenementenvergunning van de betreffende gemeente beschikken. Een verklaring van de gemeente dat een vergunning zou zijn afgegeven als er geen evenementenverbod was geweest is ook mogelijk.

Organisaties die in aanmerking komen voor de regeling ontvangen het grootste deel (80%) van de kosten terug als gift, voor de overige 20% kan een lening afgesloten worden.

Vanaf stap 4 van het openingsplan kunnen evenementen met gebruik van toegangstesten of een herstel- of vaccinatiebewijs met 100% van de bezoekerscapaciteit georganiseerd worden.

Lees meer over de subsidieregeling Evenementen bij annulering en de voorwaarden op deze website.

Zie ook:

Lees meer over:

Festival
Deel dit bericht met je vrienden!