zondag 19 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Foto’s Peter Martens wereldwijd tijdloos

22 mei 2012 (de redactie)

ROTTERDAM – De exposities van de in 1992 overleden Rotterdamse fotograaf Peter Martens zijn dit afgelopen weekeinde druk bezocht. Zowel bij Galerie Dubbelde Palmboom, het Rotterdams Museum, Centrum Beeldende Kunst (CBK) en bij galerie Cokkie Snoei.


De tentoonstellingen zijn een hommage aan Martens die in 1937 in de Maasstad werd geboren. Dit ook ter gelegenheid van het verschijnen van zijn eerste fotoboek genaamd ‘Few Loving Voices’.

Volgens zijn vrienden en bewonderaars had Peter Martens vlak voor zijn overlijden nog een langgekoesterde wens: de publicatie van twee fotoboeken. Een is er nu dus verschenen dank zij deze vrienden, de tweede verschijnt in september onder de titel “American Testimony’.

Naast zijn exposities in Rotterdam is er ook een te zien in Amsterdam bij galerie Weesperzijde aan de Weesperzijde 94. De tentoonstellingen zijn nog tot en met 10 juni van dit jaar te zien.

 

Straatfotograaf

Martens, geboren en getogen Rotterdammer, vestigde zich in 1964 als zelfstandig fotograaf in zijn eigen stad. Dit na een afgebroken filmopleiding en het werken in allerlei baantjes. Hij ontwikkelde zich al snel tot een veelzijdig straatfotograaf met een geheel eigen stijl. Inspiratie deed hij op tijdens zijn vele reizen naar Amerika. Hij raakte daar betrokken bij documentaire fotografie, een manier van vastleggen die aldaar reeds tientallen jaren gaande is.

Peter Martens ging in de Verenigde Staten nog een straatje verder en ontpopte zich tot een radicale straatfotograaf die het opnam voor kansarmen en verschoppelingen. Onvermoeibaar legde hij wereldwijd het onrecht en het onnodige leed vast waar miljoenen onder gebukt gaan. Dit alles in confronterende en grofkorrelige beelden.

Dichter bij huis toonde hij de wreedheid van de Ierse onlusten of het blinde vertrouwen van gelovigen op zoek naar verlossing en vergeving. Amerika was daarbij altijd zijn favoriete land. Martens heeft laten zien dat het leven in de VS net zo meedogenloos kan zijn als het leven in dictaturen en ontwikkelingslanden.

Zijn werk blijft om die redenen tijdloos.

 

 

 

 

 

 

Lees meer over:

Fotografie
Deel dit bericht met je vrienden!