woensdag 18 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Selma Deinum (@deinumselma – Twitter)

FNV-actie voor verhoging minimumloon naar € 14 per uur

5 juli 2019 (de redactie)

Het FNV organiseert op woensdag 17 juli een feestelijke start van ‘Campagne voor 14’. Deze campagne beoogt het bruto minimumuurloon voor volwassenen op € 14 per uur te brengen. Dat is nu – bij een werkweek van 40 uur - € 9,44 per uur. De FNV eist dus een haast draconische verhoging. Het lijkt op dit moment moeilijk voorstelbaar dat de actie succes zal hebben. 

Volgens actievoerster Selma Deinum groeien 40.000 kinderen in Rotterdam op in armoede. Dit terwijl Nederland ‘gigantisch’ rijk is. Voor veel Rotterdammers zijn de boodschappen te duur en hun inkomen te laag. Daarom wil zij er samen met anderen voor zorgen dat de rijkdom eerlijker verdeeld wordt. Dat kan volgens de FNV met een eerlijk minimumloon van 14 euro per uur. Campagne Voor 14 (FNV) organiseert daarom op woensdag 17 juli samen met ROSA, de Islamitische Voedselbank en Speeltuinvereniging Afrikaanderplein een buurtactie met kinderactiviteiten en een podiumprogramma. De bijeenkomst start om 13.30 uur in de speeltuin op het Afrikaanderplein.

Hier het overzicht van https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/minimumloon/bedragen-minimumloon/bedragen-minimumloon-2019

Per 1 juli 2019

Per 1 juli 2019 verlaagt de overheid de leeftijd waarop werknemers het volledige minimumloon krijgen naar 21 jaar. 21-jarigen hebben dan recht op een volledig wettelijk minimumloon. De bedragen van het wettelijk minimumloon gelden voor een volledige werkweek. Meestal is dat 36, 38 of 40 uur per week. Dit hangt af van de sector waarin u werkt en de mogelijke cao-afspraken die voor die sector gelden. In die cao-afspraken staat hoe lang een normale werkweek duurt. In supermarkten bijvoorbeeld is een volledige werkweek 40 uur. In de horeca en de glastuinbouw is dat 38 uur per week.

 

Deel dit bericht met je vrienden!