donderdag 2 april 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Film: ‘Rotterdam, I love you’

3 februari 2017 (door Ronald Glasbergen)

Aan ‘Rotterdam, I Love You’, de volgende speelfilm in de reeks ‘Cities of Love’ zullen zo’n 11 internationale regisseurs deelnemen, ieder met een episode van tussen 7 en 10 minuten. Onder hen zijn de bekende Canadese regisseur Atom Egoyan (‘The Sweet Hereafter’) , de Belg Koen Mortier (Ex-drummer), ’Tonio ‘ regisseur Paula van der Oest en de in 1981 in Rotterdam geboren regisseur Shariff Nasr (spots voor Wakker Dier) broer van dichter Ramsey Nasr, die de regie van de verbindende elementen, van de film zal hebben.

Het ‘Cities of Love’ project is ergens begin jaren 2000 geïnitieerd door de Franse producent Emmanuel Benbihy (middelste foto) die nog steeds betrokken is. Zijn recente blog ‘We are Media’, laat zich lezen als retromanifest van het filmproject. ‘20 jaar geleden’ , zo schrijft hij, werden de media overheerst door megacorporaties. Toen gebeurde het wonder, het internet werd massamedium. Nu anno 2017 dreigen nieuwe megacorporaties - Wanda group, Amazon, Netflix, Alibaba, Google, als nieuwe megacorporaties ons hun dictaten op te leggen, als wij er niets tegenoverstellen,. Het is niet moeilijk om ook vanuit die ideële optiek de reeks ‘…, I love you’ te lezen als verbindende reeks verhalen die de levens van mensen hier en daar Parijs , Rio de Janeiro, Rotterdam verbinden.

Intussen zijn enkele hoofdingrediënten van drie bovengenoemde episoden bekend. Paula van der Oest projecteert een donkere komedie over rijk Rotterdams echtpaar die een vluchteling te gast krijgen voor het avondeten. De namen van acteurs Barry Atsma en Halima Rein zijn in dit verband eerder gevallen. Boeiend is ook het uitgangspunt van Atom Egoyan’s verhaal over de omzwervingen. van een buitenlandse filmmaker tijdens het IFFR . Koen Mortier’s film zal zich afspelen in Chinese subcultuur van de stad. De namen van overige filmmakers, de film zal 10 of 11 episoden tellen, worden gaandeweg het project bekendgemaakt, evenals de namen van de acteurs.

‘Paris, je t’ aime’(2006), was de eerste in de franchise. Er werkten meer dan 20 regisseurs, stuk voor stuk gereputeerde regisseurs waaronder Joel en Ethan Coen en Walter Salles. De film scoorde hoog op IMDB. Volgden ‘New York, I love you’ (met onder meer Nathalie Portman en Mira Nair) en ’Rio, eu te amo’ (met o.a . John Turturro, Paolo Sorrentino en Fernando Mireilles ). Maar ook een in het Westen minder iconische stad als Tbilisi, hoofdstad van Georgië deed mee met ‘Tbilisi, I love you’. Het loont de moeite om de website van ‘’Cities of Love’ even te bekijken welke steden allemaal in aanmerking komen. Nu eerst dus als volgende ‘City of Love’ , Rotterdam. Hoofdproducers zijn de in deze stad wonende filmmakers Matt Jaems en Joeri Pruys. Voor de film die De film ca € 7,5 miljoen zal kosten, werken Pruys en Jaems samen met onder meer September Film Productions, producent Jeroen Beker en een aantal buitenlandse producenten. De opnamen moeten zomer 2017 beginnen, zo maakten de producenten op een persconferentie in Rotterdam op 1 februari bekend. De film zal de eerste helft van 2018 in de bioscopen draaien.

Afbeeldingen © IMDB

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven

Vandaag&Morgen is een uitgave van Stichting Third Road. Steun onze verslaggeving op NL55 INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road