woensdag 18 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Feest voor 90 jarige Jazz DJ in Café Ari

4 september 2017 (de Redactie)

(Door Wim de Boek)

Dick werd 5 september 1927 geboren in Dordrecht maar verhuisde met zijn ouders op vierjarige leeftijd naar Rotterdam.

De 90 jarige Rotterdammer zag op twaalfjarige leeftijd op het dak van het ouderlijk huis op Rotterdam Zuid hoe op 14 mei 1940 Duitse bommenwerpers het centrum van zijn stad bombardeerden. Het maakte op hem een onuitwisbare indruk. Tijdens de oorlog luisterde hij naar The Ramblers en jazz op de BBC Radio en werd zijn kennismaking met jazzmuziek een feit. (Foto hierboven is uitsnede, dus ook van Adrie Kweekel)


Na de HBS werkte hij bij gerenommeerde handels- scheepvaart- en verzekeringsbedrijven.

In de jaren vijftig en zestig werd hij animator van diverse jazzclubs (organisator van jazzconcerten in AMVJ) en manager van het jazzcombo ‘The Diamond Five’. Verder stond hij in de Maasstad aan de wieg van de jazz-afdeling van de Centrale Discotheek.

Inmiddels is hij ruim twintig jaar jazz deejay.
Zijn collectie telt inmiddels zo’n 1.500 elpees en singles alsmede honderden cd’s. Een kleine greep uit de lijst van zijn favoriete musici en vocalisten: Charlie Parker, Ella Fitzgerald, Duke Ellington, Anita O’Day, Billy Holiday, Oscar Brown Jr. , Lester Young, Count Basie en Oscar Peterson. Onder het avondeten luistert hij met zijn even oude echtgenote Elly naar muziek van trompettist Chet Baker en pianist Bill Evans.

Met al die kennis laat Dick zich graag jazzconnaisseur noemen en draagt hij dit uit door overal muziek te draaien, waarbij hij ook het publiek in het land quizvragen stelt over hun parate jazzkennis. Verder geeft hij lezingen. ‘De kroon op mijn werk was de uitnodiging twee uur lang te komen optreden op het jongstleden (9 juli 2017) gehouden North Sea Jazz Festival’, zegt hij.

Dick’s Verjaardagsparty:
Staat te gebeuren op zondag 10 september in Café Ari aan de Nieuwe Binnenweg 142a te Rotterdam.

Dick A. van den Berg krijgt dan muzikaal jazzsupport van collega Deejays uit een jongere generatie: André Dadi, David Zee aka DJ Tin Tin en Eddy Geerts.

Ook de Nachtburgemeester van Rotterdam Jules Deelder draait muziek en leest zijn gedicht ‘JAZZ’’.

De auteur van het in 2015 verschenen vuistdikke boek ‘Jazz in Rotterdam, de geschiedenis van een grote Stadscultuur’’ (waarin ook aandacht voor de jarige), jazzhistoricus Hans Zirkzee, leidt de middag kort in.

Hoofdrolspeler jarige DJ Dick On Jazz brengt zijn eigen show achter de dubbele draaitafel omstreeks 19.00 uur tot 20.30 uur.

Café Ari opent zondag 10 september om 13.00 uur. De start van de verjaardagsparty staat gepland op 16.00 uur. Einde om en nabij 22.00 uur....Gastheer is uitbater Ger Koedam en zijn crew. Een ieder is welkom, gratis entree.

Deel dit bericht met je vrienden!