dinsdag 17 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

‘Extreme hoogbouw CS onrealistisch’

2 maart 2011 (Tim Donia)

Moeten er nu extreem hoge kantoorgebouwen van 180 tot 250 meter hoog aan de voorkant van het nieuwe Centraal Station komen, of meer realistisch van 90 tot maximaal 130 meter hoog.

De commissie Fysieke Infrastructuur en Buitenruimte (FIB) van de Rotterdamse gemeenteraad was het hier in ieder geval sterk over oneens. Dit tot grote vreugde van de bewoners van de Provenierswijk die de publieke tribune van het stadhuis tot de nok toe hadden gevuld. Zij vrezen met de extreme hoogbouw voor een grote schaduwval over hun wijk, leven zonder zon.

Hoogbouwmuur

Zowel de PvdA, de SP, de VVD als GroenLinks waren nu niet bepaald voorstander van de betonnen hoogbouwmuur, zoals wethouder Hamit Karakus van Wonen, Ruimtelijke Ordening en Vastgoed die voor ogen heeft. In zijn plannen wil hij zo hoog mogelijk gaan om de dure grond bij het Centraal Station zo goed mogelijk te ontwikkelen en hiermee aantrekkelijk te maken voor de ontwikkelaars in de vastgoedsector. ,,Anders verdwijnen de bedrijven die zich daar willen gaan vestigen naar buiten de stad,’’ zo dreigde hij.

In de loop van deze maand (maart) moet de gehele gemeenteraad zich nog uitspreken over de hoogbouwplannen van de wethouder, de bezwaren van de verschillende fracties en vooral de bezwaren van de bewoners van de Provenierswijk.

Schaduwval

Een kerngroep van deze wijk had een speciale kleurenfolder gemaakt waaruit de enorme schaduwval zou blijken als de plannen in de toekomst toch zouden worden uitgevoerd. Momenteel staan er aan de voorkant van het CS de gebouwen van Nationale Nederlanden van 150 meter hoog, komt er in 2013 nog de nieuwe 17 meter hoge stationskap van het station bij en is er de zogenaamde Central Post van 57,5 meter hoog.

Voorzitter Jim Postma van de bewonersvereniging Provenierswijk noemt de plannen van wethouder Karakus ‘volkomen onrealistisch’. Hij zegt: ,,In heel Nederland is er geen enkel Centraal Station waarbij zulke extreme hoogbouw is gepland. Hoge kantoorgebouwen moet je langs de rivier de Maas bouwen, waar ook voldoende parkeerruimte is. In Sjanghai bijvoorbeeld, de havenzusterstad van Rotterdam, staan 3.000 van dergelijke wolkenkrabbers langs de drukbevaren rivier. Werkelijk een pracht gezicht!’’

 

Deel dit bericht met je vrienden!