vrijdag 27 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Expositie Tounkara ten bate van Afrikaanse weeskinderen

24 december 2008 (de Redactie)
De Rotterdamse galerie Tounkara springt de komende feestdagen en tijdens de maand januari in de bres voor een Afrikaans weeshuis in het noorden van Togo aan de grens van Ghana. De galerie houdt gedurende deze tijd een verkoopexpositie ten behoeve van de 80 weeskinderen in de leeftijd van drie tot zeventien jaar. Peter Beaujean van de galerie aan het Pijnackerplein 28: ,,De meeste kinderen in het weeshuis zijn oorlogsslachtoffers of zijn door de ouders te vondeling gelegd. Via de opbrengsten uit onze galerie van Afrikaanse kunst krijgen de weeskinderen medische hulp, een goede verzorging en onderwijs via een schooltje.’’


Het Rotterdamse echtpaar Peter en Wilma Beaujean reist al meer dan 30 jaar via landrovers van zuid-, naar midden- en noord-Afrika. Zij doorkruisten meerdere malen de verzengende woestijnhitte van de Sahara, tot aan landen als Mali, Burkina Fasso, Benin, Ghana, Uganda, met als thuisbasis het Afrikaanse land Togo. Daar ondersteunen zij, mede met de opbrengsten van Gallery Tounkara, al jarenlang het weeshuis Nanoviwo bij het grensplaatsje Atakpakme. Met hulp in de vorm van schoolboeken, ladingen voedsel, matrassen en andere levensbenodigdheden voor de plaatselijke weeskinderen. Volgende maand, eind januari, gaat het echtpaar wederom naar het Afrikaanse weeshuis in het kader van hulpverlening.

Tijdens de verkoopexpositie in galerie Tounkara worden Afrikaanse gebruiksvoorwerpen aangeboden zoals aardewerk, houtsnijwerk, sculpturen en sieraden van ijzer en brons. Voor de etnograficakenners gaat het om traditioneel gebruikte stukken van zo’n veertig tot vijftig jaar oud. Daarbij zitten veel fetisjbeelden, Benin-bronzen van de westkunst van Afrika tot aan Zaïre. Naast het Rotterdamse museum voor Land- en Volkerenkunde is gallery Tounkara met duizenden Afrikaanse kunststukken de grootste verzamelaar in deze regio.

Zo zijn er tijdens de expositie in de galerie ook ‘voorouderbeelden’ te bewonderen, kleurrijke dansklederdrachten van Ashanti-vrouwen uit Ghana, terra cotta’s van de Nok in Nigeria, melkstandaarden van de nomadische Touareg uit Niger, orakelborden van de Yoraba’s uit Niger die er de toekomst mee voorspelden door er botjes op te gooien.
De prijzen variëren van tussen de 50 en 1000 euro. De Afrikaanse kunststukken die ten bate van het weeshuis worden verkocht zijn te zien op de website www.gallerytounkara.com
Deel dit bericht met je vrienden!