zaterdag 31 oktober 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Foto hierboven: Modi op bezoek in De Eikenhorst, 2017 @PMOIndia

EU en India moeten elkaar helpen om grootmachten te worden; Turkije als scharnierpunt tussen Oost en West

14 oktober 2019 (door Kees Versteeg)

De Angelsaksische wereldorde laat los. In het westen zegt het Verenigd Koninkrijk met de Brexit de EU vaarwel. In het Oosten voelt Turkije zich vrij om Noord-Syrië binnen te vallen, na het vertrek van de laatste Amerikaanse troepen. President Trump is gefixeerd op ‘America First’. Er lijkt op geopolitiek niveau een machtsvacuüm te ontstaan in de wereld, dat in een chaos kan omslaan als het niet snel wordt opgevuld. 

Eigenlijk ligt de invulling van het machtsvacuüm voor de hand. Maar het voelt alsof de wereld zo gewend is geraakt aan de Angelsaksische - vooral natuurlijk Amerikaanse - hegemonie dat het moeilijk afkicken is van de bestaande orde. Toch is die aan het terugwijken; er zal een nieuwe orde moeten worden bedacht.

De voornaamste concurrent van de VS, China, kan niet zomaar de positie van de VS overnemen. Het land is daarvoor te kort een supermacht, het mist de ervaring van leiderschap buiten de eigen regio en kampt, niet te vergeten, met flinke binnenlandse problemen. Ondanks de geweldige economische opkomst van China, leven er in dat land nog altijd honderden miljoenen mensen in grote armoede. Rusland is evenmin een optie: het land loopt op bijna alle terreinen achter bij de VS en China. Militair is het wel een grootmacht. Het Verenigd Koninkrijk is op zichzelf niet meer dan een middelgrote macht, net als Frankrijk en Duitsland overigens. Maar die twee landen blijven in de EU, net als Italië, Spanje, Polen, Nederland en ruim twintig andere landen. Zij kiezen voor ‘safety in numbers.’ Samen staan ze beslist heel sterk. De ware kracht moet er alleen nog uitkomen.

Dat geldt ook voor India. De grootste democratie ter wereld, en net als de EU taalkundig en etnisch zeer divers, en met net als de EU een grote moslimminderheid op het (sub-)continent.

Het is aan de EU en India om elkaar de status van grootmacht te bezorgen. De Brexit geeft kansen om de samenstelling van de vaste leden van de VN-veiligheidsraad – de kern van de wereldorde – te wijzigen. Er is geen goede reden meer waarom het Verenigd Koninkrijk een vast lid van de Veiligheidsraad zou moeten zijn. Het is een belangrijk land, dat zeker, maar niet belangrijk genoeg meer.

Dat geldt op zich ook voor Frankrijk, ware het niet dat Frankrijk namens de EU het vetorecht in de Veiligheidsraad zou kunnen uitoefenen. Zo gek is dat niet, want het is de enige atoommacht binnen de EU. De EU-landen moeten dan natuurlijk wel een collectieve visie op de nieuwe wereldorde hebben geadopteerd. De Britten zouden hun plaats af moeten staan aan India, ook een atoommacht, een land waar binnenkort nog meer mensen wonen dan in China en dat tevens een grote economische ontwikkeling doormaakt. Om de veranderingen compleet te maken, zouden de Verenigde Naties dienen te verhuizen naar Istanbul, op het kruispunt tussen Oost en West. Turkije dus als scharnierpunt. Het zou een erkenning inhouden van het toegenomen belang van het Oosten. De wereldorde zou er stukken representatiever door worden. En daardoor aan gezag winnen. De VN-Veiligheidsraad die vergadert in de Aya Sofya, het zou mooi zijn.

De EU en India moeten nauw samenwerken om zich te wringen tussen de VS, China en Rusland. Zo ontstaat het nieuwe Pentagon van de wereldorde.

Zo’n nieuwe wereldorde zou ook een uitstekend middel zijn om Turkije in het gareel te houden. Een Turkije dat de VN huisvest, dat kan onder de toeziende ogen van de wereld niet anders dan zowel intern – richting de oppositie - als extern – richting de Koerden, beschaafd optreden. De VN komen zo fysiek en daarmee ook spiritueel dichter bij de plaats waar ze moeten zijn: het Midden-Oosten. Het wordt hoog tijd om dit chronisch problematische deel van de wereld opnieuw vorm te geven.

Deze week brengen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een staatsbezoek aan de Republiek India. Uiteraard zal het voorgaande niet letterlijk ter sprake komen. Uit het persbericht van de Rijksvoorlichtingsdienst blijkt echter dat men wel degelijk de klok heeft horen luiden, maar nog niet precies weet waar de klepel hangt. Die zal zich binnenkort ongetwijfeld laten zien.

Hier de tekst van het persbericht:

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen op uitnodiging van president Ram Nath Kovind een staatsbezoek aan de Republiek India. Het bezoek vindt plaats van 14 tot en met 18 oktober. Het Koninklijk Paar bezoekt de steden New Delhi, Mumbai en de staat Kerala.

Het staatsbezoek is een bevestiging van de goede betrekkingen tussen beide landen. De samenwerking tussen India en de Europese Unie en Nederland is van strategisch belang, ook vanwege de opkomst van India als Aziatische grootmacht en India’s rol in de regio. Het economisch potentieel van India biedt mogelijkheden voor hechtere samenwerking op terreinen als klimaat, landbouw en gezondheidszorg. Nederland en India kennen een lange geschiedenis, onder meer terug te vinden in het gemeenschappelijk cultureel erfgoed in Kerala. Nederland kent daarnaast een omvangrijke Indiase diaspora, de op één na grootste binnen de EU.

De Koning en Koningin worden bij hun bezoek vergezeld door minister Blok van Buitenlandse Zaken. Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, minister Bruins voor Medische Zorg en Sport en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat leiden gelijktijdig een brede handelsmissie naar India om het potentieel voor economische samenwerking te benutten (…).

Lees meer over:

Turkije India
Deel dit bericht met je vrienden!