vrijdag 27 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Er ligt een ‘Bomm’ in Kralingen

5 september 2016 (de Redactie)

(Door Zettie Leeuwenburgh)

Wegbreken, timmeren, pleisteren en weer opbouwen. Het duurde slechts een kleine maand toen er zicht kwam op een nieuwe Bar & Bistro op de Oudedijk 217 B in Rotterdam-Kralingen.

Daar was echter al veel gefluister en gegniffel aan vooraf gegaan, want - vonden veel Kralingers - je moest toch wel uitzonderlijk veel lef hebben om in deze tijd een nieuwe zaak te beginnen met de naam ´Bomm´.

Bovendien leek het fout geschreven. Er stond een pootje van een ´m´ te weinig of juist te veel op de gevel geschilderd. Noem echter per ongeluk het woord ´bom´ in de buurt van een luchthaven of stadhuis en je bent het haasje.


Foto: Broer en zus Bomm © Rinus Vuik.

De toevallige passant, die eens informeerde, kreeg van de werklieden alleen een schouder ophalen als antwoord. Wie de - naar later bleek - nieuwe eigenaar trof moest het met een geheimzinnig lachje doen en kreeg meteen een uitnodiging om bij de opening aanwezig te zijn. Wanneer dat was, bleef al even geheimzinnig.

Tot Bomm plotseling als welkom zijn hele voorgevel opengooide, zonder veel bombarie of tierlantijnen wat bij de als rustig en zelfs iets te nuchter bekend staande Kralingers insloeg als een bom.

Steven Cheng (34) en zijn zus Oi Yin Cheng (31), beiden in Rotterdam geboren, hebben - ondanks de waarschuwing van hun moeder – ‘ik zei nog géén bommetje’ - een fikse sprong in het diepe gewaagd op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Beiden hebben ´dijken´ van goed betaalde banen gehad en allebei namen zij zelf ontslag om iets nieuws te beginnen. Een vroege midlifecrisis was het zeker niet. Gedegen, maar ietwat gewaagd en uitdagend ondernemerschap zit in hun ´wortels´ van herkomst: hun ouders kwamen uit Hongkong en wilden hier in Nederland ook opnieuw beginnen.

Steven Cheng schiet in de lacht als hem wordt gevraagd naar de mysterieuze naam ´Bomm´. ,,Het is heel simpel uit te leggen,´´ vertelt hij. ,,Bomm betekent ´Best of MoMents´, en daar draait het om. Wij willen onze klanten graag zo´n opvallend ´liefste moment´ bieden, of zij nu een ontbijt, lunch, borrelhapje of diner nuttigen. Alles moet goed en smakelijk verzorgd zijn.’’

De inrichting is volgens hem afgestemd op de ´Urban Chic´-stijl, die je tegenkomt in internationale steden zoals New York, Hong Kong of Parijs en straalt rust en tevredenheid uit. Er zijn verschillende ruimten gecreëerd: de ´Bomm-lounge´ voor knusse onderonsjes tot kleine groepen.

Er kan zelfs worden gewerkt, er is Wifi en de banken hebben ingebouwde stopcontacten. ,,De ´Emerald Bar´ biedt ruimte aan alleenstaanden of kleine groepen, die graag kennis willen maken met andere mensen en de ´Living´ sluit dankzij de harmonicaschuifpui met daar achter een ´chaise longue´ naadloos aan op het terras,’’ aldus Steven Cheng.

De wereldse opleidingen van Steven Cheng en zijn zus Oi Yin Cheng staan garant voor tolerantie, openheid en hartelijkheid die je niet zo vaak meer tegenkomt. Oi Yin studeerde Hoger Hotel Management, liep stage in Los Angelos, werkte ruim 10 jaar in het restaurant van haar ouders, maar ook in het Kurhaus in Scheveningen en het vijf-sterren-hotel Westin in Rotterdam.

Steven begon in de modewereld bij Armani in Hong Kong en reisde vervolgens naar Zurich, als internationaal inkoper waar hij bovendien 2 jaar inkoopstrategie studeerde. En passant kwamen daar ook Azian Business Management en Marketing in de Casinowereld bij. Daarna volgde de stap naar Qatar, naar de ´Asian Games´, het grootste sportevenement na de Olympische Zomerspelen. Een ´mengelmoes´ van zelf gekozen creatieve banen, waarbij één gat overbleef en dat was: de horeca met eten en drinken.

Belangrijker nog, Steven Cheng was wat moe geworden van zijn veeleisende ´tropenbanen´ en verlangde terug naar huis, naar zijn ouders en zus met wie hij de familieband wilde verstevigen. ,,Bovendien vroeg ik me af wat ik nog meer wilde in mijn leven,’’ vertelt hij ernstig. ,,Dat ene gat, de horeca waarin je alles zelf moet bepalen, bleef knagen. Het moest worden gedicht en dat kon alleen met mijn zusje Oi Yin. Wij zijn goed op elkaar ingespeeld en kunnen samen de hele wereld aan.’’

Foto hierboven: Bomm heeft een zomerterras. Foto © Rinus Vuik

Met hun restaurant Bomm kwamen zij meteen een nieuw probleem tegen: waar haal je goede koks vandaan? Gezien de achtergrond - iedereen is welkom, van welk geloof, aard of ras dan ook - is het niet vreemd, dat ook de koks bij Bomm een ´melting pot´ uit verschillende landen vormen die met elkaar een groot aantal verschillende Europees-Westerse gerechten in de keuken klaarmaken.

Zij bespreken ook steeds nieuwe hapjes en proberen die samen uit of zoeken een proefkonijn onder de gestaag groeiende groep vaste gasten. Zo komen de ´Bomm Burger met bite´, het gewilde Groentenpotteke met de in Nederland bijna vergeten Rettich, de Franse Mosseltjes, de Zoethartige Dadels en Martins Bourgondische Meatloaf op de menukaart te staan.

Ook zijn er de grote schotels met dagelijks andere speciale combinaties, die mensen met elkaar delen. Het delen komt voort uit de ceremoniële waarde, die in Hong Kong aan de gezamenlijke maaltijd wordt gegeven en schept een sterke, eerbiedige onderlinge band, precies waar ´Best of MoMents´ voor staat.

Bij Bomm werken bij elkaar maar liefst zes verschillende nationaliteiten in goede harmonie samen. Iedere gast wordt met een warm welkom begeleid door de twee eigenaren met hun ´roots´ uit Hong Kong.

In de keuken vormen Guido (33), de enige onvervalste Rotterdammer, William (40), de van oorsprong Koreaan, en Martin (35) uit Tsjechië de ´witte garde´. Naast de in wisseldienst werkende ´zwarte garde´ van Rotterdamse studenten is er ook nog Frederick (23), die meteen twee nationaliteiten toevoegt, Duitsland en Brazilië.

Met zoveel werelden bij elkaar samen werken, samen praten met de gasten, samen plezier hebben, samen mopperen op de regen of lachen om de zon, samen tevreden zijn, samen lekker smikkelen: het kan dus wél zonder gekibbel of onnodig gehakketak in Rotterdam. Je zou er haast burgemeester Aboutaleb voor wakker maken. Zo ver woont hij niet bij Bomm vandaan.

Steven Cheng schiet in een gulle lach en zegt: ,,Ja joh, maak het nog gekker, maar naar goed Bomm-gebruik delen en drinken we er een slow-juice op. Eens even kijken wat hebben we net vers in huis. Juist: een lekker gezond drankje van sinaasappels, ananas, een pittig stukje paprika en komkommer. Cheers, die gaat er wel in."

Deel dit bericht met je vrienden!