vrijdag 18 september 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Foto is van Twitter

Epraksya (111) overleefde de Armeense Genocide

25 april 2020 (door Kees Versteeg)

Serge @Zinvor 111 year old Epraksya Gevorgyan is one of three #ArmenianGenocide survivors still alive and living in Armenia. She is the oldest resident of Armavir province.

Gisteren was de herdenking van de Armeense Genocide. Die vond meer dan een eeuw geleden plaats. Achtereenvolgende Turkse regeringen bestrijden dat er sprake was van genocide, maar de door de VN gehanteerde definitie van genocide laat er weinig twijfel over bestaan dat het hier een genocide betrof. Genocide is 'de ontzegging van het recht van bestaan van een gehele menselijke groep' - daaronder valt ook 'het opzettelijk aan de groep opleggen van levensvoorwaarden die gericht zijn op haar gehele of gedeeltelijke lichamelijke vernietiging'. 

Ekseriya overleefde de Medz Yeghern - Grote Misdaad - zoals Armeniërs de genocide noemen. Ze overleefde zelfs de 105-jarige herdenking ervan, twee wereldoorlogen en alle pandemieën vanaf de Spaanse Griep tot en met het coronavirus. Wat moet er toch allemaal in zo'n hoofd omgaan, en in de hoofden van de andere twee overlevenden? 

Dood Armeens meisje in de woestijn bij Aleppo, foto Near East Relief

Met de Armeense genocide kwam ook de Armeense diaspora op gang. Het Westen kent aardig wat beroemdheden die een Armeense achtergrond hebben. Tennisser André Agassi, de Kardashians, zangeres Cher, componist Aram Chatsjatoerjan en natuurlijk ook Charles Aznavour.

La Bohème gaat over het leven van jonge Parijse kunstenaars en artiesten die zorgeloos van dag tot dag leven. Voor Aznavour was de diaspora een ticket naar het geluk. Hier de video met de songtekst in het Frans en Engels.

"La bohème, la bohème
Et nous avions tous du génie"

Meer over de Armeense genocide hier.

 

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!