Engeland in rouw: Italië grijpt Europese titel

12 juli 2021 door H.V. Anderz
Engeland in rouw: Italië grijpt Europese titel
Kane feliciteert Chiellini met de Italiaanse overwinning. Bld. RG (uitsnede) scherm

De vijftigste en laatste Sportweek in Review van de schrijver die schuilgaat achter het pseudoniem H.V.Anderz. Het eindigt, alsof hij het zo uitgezocht had, groots, met de zinderende finale van het Europees kampioenschap voetbal. Een finale tussen twee teams twee stijlen, Italië en Engeland. Het leek in die zin wel een beetje op de klassieke Hollandse voetbalstedenstrijd. Het begon in juli 2020  op wat kleinere schaal met 'Sparta, darts en Excelsior'. We danken H.V. Anderz voor zijn enthousiaste bijdragen en wensen hem heel veel succes. Zijn eigen afscheidswoorden staan onderaan dit stuk.

Engeland in rouw: Italië grijpt Europese titel

Italië heeft zondagavond 11 juli 2021 voor de tweede keer de Europese titel veroverd. De kampioen van 1968 had geen boodschap aan het Engelse thuisvoordeel in de finale en nam na een 1-1 gelijkspel de penalty's beter. Donnarumma redde twee strafschoppen. Engeland begon zeer voortvarend aan het duel. Het zette Italië flink onder druk en tekende voor de snelste goal ooit in een EK-finale. Shaw zette de aanval op en was het eindstation: hij schoot een voorzet van Trippier met de wreef raak. Donkere wolken pakten zich in de regen van Londen samen boven Italië, dat geen schim was van de dynamische ploeg die de finale had gehaald en zich geen raad wist met het vele balbezit. Mede door hun slordige spel kwamen de Italianen niet veel verder dan een schot van van Chiesa. Na rust veranderde dat en lukte het Italië om vaker een kier in de Engelse defensie te vinden. Zo probeerde Chiesa het met een verdekt schot, maar Pickford redde. Vijf minuten later was het wel raak. Bij een corner had Pickford nog een knap antwoord op een kopbal van Verratti, maar de rebound van Bonucci kon hij enkel aanschouwen. De Italianen hadden het initiatief, maar de tank raakte leeg. Engeland kon niet  profiteren en dus kwam het op penalty's aan. De speciaal voor de strafschoppen ingebrachte  Rashford (paal) en Sancho (gered) en ook Saka (redding) misten.

Ereplaatsen op de Europese Kampioenschappen

Jaar   Gastland        Winnaar           Tweede plaats        Derde plaats
1960  Frankrijk          Sovjet-Unie       Joegoslavië             Tsjecho-Slowakije
1964  Spanje             Spanje              Sovjet-Unie             Hongarije
1968  Italië                 Italië                 Joegoslavië             Engeland
1972  België              W.Duitsland      Sovjet-Unie             België
1976  Joegoslavië     Tsj.Slowakije     West-Duitsland       Nederland       
1980  Italië                 W.Duitsland      België                     Tsjecho-Slowakije 
1984  Frankrijk           Frankrijk           Spanje                    Denemarken/Portugal
1988  W.Duitsland     Nederland        Sovjet-Unie            Italie/W.Duitsland
1992  Zweden           Denemarken     Duitsland                Nederland/Zweden
1996  Engeland         Duitsland          Tsjechië                  Engeland/Frankrijk
2000  België/Nederl.  Frankrijk           Italië                       Nederland/Portugal
2004  Portugal           Griekenland      Portugal                 Nederland/Tsjechie
2008  Oost./Zwitserl. Spanje               Duitsland               Rusland/Turkijke
2012  Oekraïne/Pol.  Spanje              Italië                       Duitsland/Portugal
2016  Frankrijk          Portugal            Frankrijk                 Duitsland/Wales 2021  Europa            Italie                  Engeland               Denemarken/Spanje

Eindelijk prijs voor Argentinië: Winnaar Copa America 

Argentinië heeft zaterdagavond 10 juli voor de vijftiende keer de Copa América gewonnen. De ploeg van bondscoach Scaloni was in de finale in Rio de Janeiro met 1-0 te sterk voor gastland en aartsrivaal Brazilië. Di María werd in het Maracanã-stadion de matchwinner: hij tikte de bal over Ederson heen na een pass van De Paul. Daarna weerstond Argentinië knap een belegering van Brazilië, dat pas voor de tweede keer verloor in het Maracanã. Op het WK van 1950 boog het voor Uruguay. Argentinië, met aanvoerder Messi, maakte een einde aan een lange prijzendroogte. In 1993 won La Albiceleste de Copa en daarna verloor het vijf finales op rij, waaronder de WK-finale in 2014. Vaak stond ik hier verdrietig, maar er is geen beter moment dan dit", zei een euforische Messi. Met FC Barcelona won hij al 35 prijzen. De ster vertelde eerder dat hij alle prijzen direct zou inruilen voor succes met La Selección. "Ik heb vaak van dit moment gedroomd. Mijn familie leefde er net zo voor als ik, of erger. We gingen altijd verdrietig op vakantie maar nu is het anders. Dit is waanzin en onbeschrijfelijk geluk." Met vier treffers en vijf assists was Messi Copa's meest waardevolle speler. Ook de Ajacieden Nicolás Tagliafico en Lisandro Martínez deelden mee in de feestvreugde. Tagliafico viel na de rust in en Martínez bleef op de reservebank.

Colombia in extra tijd langs Peru en zo brons in Copa

Op het toernooi om de Copa América is Colombia op de derde plaats geëindigd. In de troostfinale was Colombia dankzij een doelpunt in de blessuretijd met 3-2 te sterk voor Peru. In Brasilia schoot Yotún de Peruvianen in de slotminuut van de eerste helft op voorsprong. Al vlot in de tweede helft bracht Juventus-buitenspeler Cuadrado Colombia langszij uit een vrije trap door een allesbehalve waterdichte muur van Peru en daarna zorgde Díaz voor de 2-1 na een uittrap van doelman Vargas. Lapadula, die eerder al de lat geraakt had, kopte Peru na een hoekschop op 2-2 en in de 94ste minuut bezorgde Díaz met een heerlijke pegel z'n land het brons.

Kuipers mag EK-finale op Wembley fluiten

Scheidsrechter Björn Kuipers fluit zondag 11 juli op Wembley de EK-finale. Voor de 48-jarige arbiter uit Oldenzaal wordt het al de vijfde finale op een groot internationaal toernooi. Hij was arbiter bij de eindstrijd van de Europa League (2013, 2018), Confederations Cup (2013) en Champions League (2014). Hij floot op het EK eerder al drie wedstrijden: Denemarken-België, Spanje-Slowakije en de kwartfinale Denemarken-Tsjechië. Danny Makkelie floot woensdag de halve finale tussen Denemarken en Engeland. Ook hij leidde vier duels. Makkelie was eerder de arbiter bij Turkije-Italië, Finland-Rusland en de kraker Engeland-Duitsland in de achtste finales.

KNVB-directie polst Van Gaal    

Algemeen directeur van de KNVB Eric Gudde en directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma zijn donderdag 8 juli naar Portugal afgereisd om Louis van Gaal te polsen voor de functie van bondscoach. De 69-jarige Van Gaal, die met Oranje in 2014 als derde eindigde op het WK, is de voornaamste kandidaat om Frank de Boer op te volgen. Die hield na het EK, waar Oranje in de achtste finales struikelde over Tsjechië, de eer aan zichzelf. Hoogma gaf eerder al aan dat er na het mislukte EK behoefte was aan een "echte chef en baas". Enige haast is daarbij geboden. Op 1 september speelt Oranje in de strijd om kwalificatie voor het WK in en tegen Noorwegen. 

Engeland bereikt EK-finale  

Engeland heeft zich geplaatst voor de EK-finale. In Londen werd woensdagavond 7 juli in de halve finale Denemarken pas in de verlenging op de knieën gedwongen (2-1). Het is de tweede grote finale voor Engeland, na de WK-finale van 1966. Engeland startte gedreven en een bijna vol Wembley zag kansen voor Sterling en Kane. Na tien minuten kroop Denemarken uit zijn schulp, geholpen door de Engelse keeper Pickford, die geen zekere indruk maakte in het Engelse doel. Damsgaard testte tot twee keer toe de weifelende verdediging. Wat de Deense spits eerder niet lukte, flikte hij na een half uur: zijn vrije trap, hard over de muur, was onhoudbaar voor Pickford. Het Engelse antwoord liet echter niet lang op zich wachten. Sterling faalde nog oog in oog met Schmeichel, maar een minuut later gleed Kjaer een voorzet van Saka in het eigen doel. Engeland ging na rust op zoek naar de 2-1, maar moest toezien hoe de Denen met Dolberg gevaarlijk bleven. De Engelsen zetten vervolgens nog een tandje bij. Maguire had de bevrijdende tweede op zijn hoofd, maar Schmeichel reageerde alert. De Denen sleepten er op hun tandvlees een verlenging uit. Halverwege de verlenging bezweken de Denen onder de Engelse druk, al was daar wel een strafschop voor nodig. Sterling werd aangetikt, Schmeichel stopte Kine’s penalty, waarna de spits in de rebound alsnog het net vond en zo Engeland naar de finale schoot.

Copa América krijgt droomfinale 

De Copa América krijgt aanstaande zaterdag zijn gewenste finale in Rio de Janeiro tussen de sterren Lionel Messi en Neymar. Want na het gastland Brazilië haalde dinsdag 6 juli ook Argentinië de finale door na een spijkerhard halvefinaleduel (1-1) Colombia vanaf de stip te verslaan. Op aangeven van Messi opende Lautaro Martinez met een schot in de verre hoek snel de score. Vervolgens stonden paal en lat de 1-1 in de weg, maar die viel na een uur toch; Diaz wurmde zich langs een verdediger en schoot knap binnen. Na 90 minuten, waarin de arbiter tien gele kaarten trok, volgden er penalty's. Doelman Emiliano Martinez werd de held door inzetten van Edwin Cardona, Yerry Mina en Davinson Sánchez te stoppen.

Italië neemt penalty’s beter en gaat naar Finale EK  

Italië heeft dinsdagavond 6 juli in het Londense Wembley-stadion voor de vierde keer de finale van het EK bereikt. Het balbezit, het betere veldspel in deze eerste halve finale en de meeste kansen waren voor tegenstander Spanje, maar na een 1-1 remise nam de Europees kampioen van 1968 de strafschoppen beter. Italië begon goed aan de wedstrijd, maar Spanje nam snel het initiatief over. Aan de hand van de jonge Pedri, die voor de rust geen foute pass verstuurde, had het Italië stevig in de houdgreep. Het bleek echter lastig de blauwe muur te slechten. Olmo was nog het dichtst bij een goal, maar hij vond  Donnarumma op zijn weg. Na een half uur werd Spanje wat slordig en Italië profiteerde bijna. Emerson schoot uit een lastige hoek op de lat. Het tempo ging na rust omhoog, het aantal kansen steeg en goals hingen in de lucht. Spanje zocht tikkend een gat in de vijandelijke defensie en Italië loerde op de ruimte achter de Spaanse verdediging. Allebei hadden ze succes. Italië scoorde uit een counter. Laporte dacht de boel met een sliding te redden maar gleed de bal richting Chiesa, die  fraai raak krulde. Twintig minuten later was invaller Morata het eindstation van een mooie aanval voor de gelijkmaker. In de verlenging zetten de Spanjaarden Italië kort onder druk, maar de krachten vloeiden weg. In de penaltyserie werden missers van Olmo (over) en Morata (te slap ingeschoten) Spanje fataal.

Ook volgend seizoen vijf wissels

Ook komend seizoen mogen clubs in het profvoetbal per wedstrijd vijf spelers wisselen. De regel werd afgelopen seizoen vanwege het coronavirus ingevoerd. De KNVB heeft besloten hieraan vast te houden. "Omdat er nog veel onzekerheden zijn rond het verloop van het virus en de gevolgen voor de competities, bevelen medici aan om ook komend seizoen vijf wissels aan te houden", aldus de voetbalbond dinsdag 6 juli. In het amateurvoetbal wordt de regel op het hoogste niveau (categorie A) bij de senioren en de oudste jeugdcategorieën ook ingevoerd. Vorig seizoen mochten die teams alleen in het bekertoernooi vijf keer wisselen.

Diks van Italie naar Denemarken

Voetballer Kevin Diks verruilt Fiorentina voor FC Kopenhagen. De verdediger (24) tekende dinsdag 6 juli voor drie jaar. Diks stapte in 2016 van Vitesse over naar Fiorentina, kwam daar amper aan spelen toe en werd verhuurd aan Vitesse, Feyenoord, Empoli en Aarhus.

Martins Indi tekent bij AZ

Verdediger Bruno Martins Indi heeft zich maandag 5 juli voor vier seizoenen verbonden aan AZ. De club uit Alkmaar huurde hem vorig seizoen al van Stoke City. Martins Indi (29) werd opgeleid bij Feyenoord en  speelde 118 duels voor de club voordat hij medio 2014 naar Porto vertrok.

Deze 50ste kroniek was de laatste, uw chroniquer wenst u nog veel sportplezier. Een sportgroet van uw chroniqueur

Reageren kan via contact@vandaagenmorgen.nl

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.