donderdag 23 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Enfant terrible maakt zijn 'fouten' goed

12 mei 2012 (de redactie)

Zelf noemt Jan Rijsdijk zich treffend het ‘enfant terrible’ van de Rotterdamse haven. Mocht dit ‘verschrikkelijke kind’ in het verleden fouten hebben gemaakt, dan heeft hij dat afgelopen week in één klap goedgemaakt.Velen beschouwden de presentatie van zijn boek ‘Tegen de stroom in’,het levensverhaal van Jan Rijsdijk opgetekend door auteur Bram Oosterwijk, als het grootste havenfeest sinds vele jaren.

De hele havenwereld was aanwezig op een partyschip, óók een deel van zijn tegenstanders uit de beginjaren ’90 toen hij voor goed geld (100 miljoen gulden) zijn geesteskind massagoedoverslagbedrijf Interstevedoring móest verkopen aan marktleider HES Beheer. ,,Uitgekocht,’’ noemt hij het zelf.

Vergeven en vergeten
Hoewel hij alles heeft vergeven en vergeten kon hij het niet nalaten het tegenwoordige havenmanagement belerend toe te spreken. ,,Ondernemers moeten investeren, maar moeten ook beseffen dat zij én hun medewerkers het samen moeten doen.’’ En daarin ziet hij thans wel enig verschil met de bedrijven uit zijn tijd waarbij enkele honderden mensen werkten.
De ondernemers mogen volgens hem best een goed salaris naar huis meenemen, maar ze moeten zich niet zo focussen op hun bonussen. Ze moeten ook niet vanuit een ivoren toren hun medewerkers leiden, vindt hij. ,,En vooral positief over de Rotterdamse haven zijn.’’
De aanwezige ex-werknemers van zijn verkochte bedrijf Interstevedoring hieven spontaan de kreet ‘ome Jan, ome Jan!’ aan. Een van hen vertelde: ,,Jan Rijsdijk was wel de baas, maar was één met ons. Hij volgde trouw de loonschalen uit de CAO, vond overwerk in de haven normaal, maar schuwde winstuitkeringen en de extra fiscale vrijstellingen bij feestdagen niet. Wat mij betreft behoorde hij tot de betere havenondernemers.’’

Gewoon
In het boek wordt hij omschreven als ‘een gewone Rotterdamse jongen uit het Oude Westen’ die in de vaak eigenzinnige wereld van de gevestigde orde in de haven terecht kwam. Auteur Bram Oosterwijk die wel vijftig interviewsessies in de afgelopen 2,5 jaar met hem heeft gehad vertelde dat hij niet de gemakkelijkste was maar goudeerlijk. Jan Rijsdijk noemde zichzelf ‘het papkindje’ uit de Bloemstraat in het Oude Westen die twaalf jaar lager onderwijs heeft genoten.
In het voorwoord van zijn biografie schrijft hij dat tal van betrokkenen in de Rotterdamse haven en daarbuiten recht hebben op zijn uitleg over de periode 1965-1991. ,,In 1965 ben ik op zeer bescheiden niveau met een eigen havenbedrijf begonnen; in 1994 verkocht ik – onder druk – mijn bulkgoedoverslagbedrijf Interstevedoring. Dit boek zie ik als een verantwoording aan al degenen met wie ik direct en indirect zaken heb gedaan.’’
Op zijn grote happening afgelopen week legde hij nog eens uit dat toen hij ‘onder aan de trap’ startte van zijn concurrenten ‘de rotzooi’ in de haven mocht doen. Hilarisch zijn ook de verhalen en conflicten tussen hem en zijn aartsrivaal Pieter van der Vorm, destijds directievoorzitter van HES Beheer.
Beiden zijn havenman van het jaar geworden en komen elkaar bij de jaarlijkse huldiging van de nieuwe havenman van het jaar nog tegen. Pieter van der Vorm kon volgens Rijsdijk afgelopen week niet aanwezig zijn op zijn feest dat wel een paar ton heeft gekost, maar daar maalt hij niet om. Ook zijn nog levende ouders, allebei in de negentig, waren er niet maar dat had met hun gezondheid te maken.

Investering
Dankzij een intensief investeringsprogramma en deels door hem zelf ontwikkelde, steeds grotere en efficiënter werkende, drijvende grijperkranen en dankzij zijn goede medewerkers is Jan Rijsdijk erin geslaagd tot 1991 een belangrijk speler in de overslag van agribulk en kolen in Rotterdam en later ook Amsterdam te worden. ,,Van de ene op de andere dag was het schluss!’’
In eerste instantie is hij als multimiljonair riant gaan leven, maar dat leidde weer tot allerlei privé-conflicten. ,,Ik ben niet gelukkiger geworden. Géén geld hebben is een zorg, maar véél geld hebben is ook een zorg.’’ Van zijn tweede vrouw scheidde hij. Zij kreeg een behoorlijk deel van zijn vermogen mee.
Recent is hij voor de derde keer getrouwd. Na de scheiding vond hij weer wat rust door schilderijen te maken waarin hij zijn frustraties kon uitleven. Voor vele kunstkenners zijn z’n schilderijen niet onverdienstelijk. In zijn galerie in zijn kasteel in België staan ook vele kunstwerken van anderen en bekende Nederlandse kunstenaars.

Meer informatie op www.tegen-de-stroom-in.nl. De prijs van het boek is €24,95.

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!