donderdag 19 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Allard Castelein en Zijne Majesteit de Koning Willem-Alexander in de Rotterdamse haven (Foto: Jerry Lampen)

Energiehaven van Noordwest-Europa

26 april 2022 (een van de redacteuren)

In Rotterdam komt op jaarbasis bijna drie keer het totale energieverbruik van Nederland binnen. Dat staat gelijk aan dertien procent van de totale energiebehoefte van de Europese Unie. Als energiehaven van Noordwest-Europa heeft Rotterdam een ambitieuze verduurzamingsstrategie waarin elektrificatie en waterstof een belangrijke rol spelen. Er wordt ingezet op productie van groene waterstof, waterstof op basis van restgassen, infrastructuur voor transport van waterstof via buisleidingen, import en toepassing in industrie en transport. Koning Willem-Alexander kreeg onlangs op 11 april tijdens een bezoek aan de haven een toelichting op de waterstofambities van de Rotterdamse haven.

Aan de hand van ontwikkelingen op diverse projecten, werd door verschillende bedrijven de waterstofwaardeketen toegelicht: van import en export tot waterstofproductie in de haven, de vraagontwikkeling in industrie en transport van waterstof, tot de aanleg van waterstofleidingen (de zogenoemde ‘H2-backbone’ door de haven en de ‘Deltacorridor’ verder richting Noordrijn-Westfalen via Chemelot). Het bedrijf ThyssenKrupp Staal belichtte de vraag naar waterstof in Duitsland.

Na de koninklijke vaartocht volgde een bezoek aan Neste, waar Bart Leenders (vice-president Global Production en sinds kort havenman van het jaar) een toelichting gaf over hoe Neste werkt aan verduurzaming en welke rol waterstof daarin speelt. 

Zie ook:

Lees meer over:

haven
Deel dit bericht met je vrienden!