zaterdag 23 januari 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Elizabeth rules the waves… En Beatrix?

6 juni 2012 (Geert-Jan Laan)

De kop in de Britse zondagskrant Mail on Sunday was sterk overdreven: ‘Elizabeth rules the waves’ naar aanleiding van de parade van grote en kleine bootjes zaterdag op de Theems tijdens de viering van het diamanten regerings-jubileum van de Britse vorstin.

Zoals een andere commentator snedig opmerkte: ,,Er waren in het gevolg van Elizabeth meer admiraals dan de huidige Britse marine aan oorlogsbodems telt.’’

 

Maar wie de viering van dat jubileum, met als absoluut hoogtepunt het popconcert rond Buckingham Palace, een beetje heeft gevolgd kan niet anders dan constateren dat het Britse koningshuis helemaal terug is van het dieptepunt dat na het overlijden van prinses Diana, nu zo’n veertien jaar geleden was bereikt.

Direct na dat overlijden wilde zij niets weten van de nog geheten Mrs Camilla Parker Bowles, ook toen al de maîtresse van kroonprins Charles. Nu stond zij als Hertogin van Cornwall , netjes getrouwd met Charles, als een soort plaatsvervangend koningin op het bordes van het paleis.

 

alt

Met een geestig toespraakje aan het einde van het concert liet Charles ook zien dat hij meer in zijn mars heeft dan moderne architectuur afkraken. Het kan zijn dat hij de zeventig al is gepasseerd wanneer hij tot de oudste koning van het Verenigd Koninkrijk wordt gekroond. Hij, zijn vrouw, zijn moeder en zijn vader lieten vooral in de ijzige regen zaterdag onverstoorbaar zien dat de oudjes het nog best doen, al had zijn vader beter met een wat warmere onderbroek zijn blaasontsteking kunnen voorkomen.

 

Kunnen we in Nederland ook zoiets verwachten als straks de troonswisseling plaatsvindt?

alt

Ik vrees van niet. De vraag is ook of je het moet willen. Onze Oranjes zijn door de overleden zus van Elizabeth, prinses Margaret wel eens denigrerend: ‘De fietsende vorsten’ genoemd. Ik zie Beatrix ook niet bij het paleis Noordeinde een concert organiseren dat begint met een gekloonde versie van ‘Daar zijn de appeltjes van Oranje weer…’ en eindigt met vier rappers, waarvan drie van allochtone afkomst.

Je weet het nooit. Onder invloed van de echtgenote van onze kroonprins misschien een paar mooie Argentijnse tango’s. Maar svp geen grachtenconcert in Amsterdam met het Concertgebouworkest .

 

Kortom. Verzin iets leuks.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!