maandag 6 april 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Eindelijk regen van betekenis

15 mei 2009 (door de Redactie)

Uitstel van executie hadden we deze week wat de regenaangelegenheden betreft, maar vandaag is het dan toch eindelijk prijs.

Telkens liepen de via Frankrijk naar het noorden koersende regenstoringen stuk op het hogedrukregime boven de noordelijke Noordzee en Zuid-Scandinavië. Het gevolg was dat het in het toch al droge noorden en noordoosten van Nederland de hele week kurkdroog was. Restanten van buien -die donderdagavond wateroverlast gaven in Zeeuws-Vlaanderen- trokken aan het begin van de afgelopen nacht met wat regen over de Rotterdamse regio.

Het fraaie voorzomerse weer is even voorbij en vrijdagmiddag en ook vrijdagavond deels hebben we te maken met regenval van betekenis. Exacte hoeveelheden water zijn niet aan te geven voor de deelgebieden van een stad als Rotterdam, maar gedacht moet worden aan een hoeveelheid van tussen de 12 en 20 millimeter op een aantal stekken.In die regen is het een graad of 14-15 en waait het trouwens niet hard uit een vrij zuidelijke richting.

De natuur snakt naar wat regenwater en de planten en struiken zullen het malse meiwater goed kunnen slikken.Het weekeinde zal niet slecht verlopen qua weer, maar twee topdagen staan nu ook weer niet gepland. Op zaterdag kan het weer meevallen en zal het zo goed als droog zijn met de zon erbij en een graad of 17. Op zondag zitten er toch weer buien in de planning, vooral voor het tweede dagdeel. Voor de buien uit kan het dan wel weer een graadje minder koel worden met ruim 18 graden.

Wat de komende week betreft ziet het er niet belabberd uit en er is zelfs zicht op een leuke weersverbetering die zou kunnen uitlopen op een paar (hoog) zomerse dagen, als de wind later de zwoele zuidhoek opzoekt.
Echt hyperstabiel ziet het er nog niet uit, dus waarschijnlijk moeten we nog enige tijd geduld hebben voordat een wat langere zomerepisode aan zet zal zijn.


Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven

Vandaag&Morgen is een uitgave van Stichting Third Road. Steun onze verslaggeving op NL55 INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road