woensdag 27 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Wethouder Arno Bonte onthult de eerste waterstof kolkenzuiger ter wereld. Foto ge. Rotterdam

Primeur: Kolkenzuiger op waterstof

9 september 2021 (Ronald Glasbergen)

Wat ooit putjesscheppen was heet al lange tijd kolkenzuigen. Nu is Rotterdam is wereldwijd de eerste gebruiker van een kolkenzuiger die werkt op waterstof. De motor is elektrisch. De elektromotor wordt daarbij van stroom voorzien door waterstof. Dankzij een grotere capaciteit dan die van accu’s kan de vrachtwagen zo langer werken en meer kilometers rijden dan een volledig elektrische vrachtwagen. De enige uitstoot die de wagen produceert is water, dus geen vieze uitlaatgassen meer.  

Dat Rotterdam nu investeert in deze waterstof vrachtwagen past bij de ambitie van de gemeente: in 2030 moeten alle voertuigen ‘schoon’ zijn en niet meer op fossiele brandstoffen rijden. Dat geldt nu al voor bijna 400 elektrische voertuigen. De nieuwe kolkenzuiger is het eerste voertuig in het gemeentelijk wagenpark dat op waterstof werkt.

Waterstof tanken

Deze eerste duurzame vrachtwagen is gebouwd door Hyzon. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in de nieuwe ontwikkeling van zware waterstofvoertuigen. Voor het tanken van waterstof moet de kolkenzuiger naar Rhoon, waar het enige waterstoftankstation in de regio Rijnmond staat. Binnenkort krijgt Rotterdam er meer waterstofstations bij.

Zie ook:

Lees meer over:

Energietransitie Waterstof
Deel dit bericht met je vrienden!