woensdag 18 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Watertaxi. Foto Port of Rotterdam

Eerste emissievrije, 40-persoons watertaxi

3 april 2021 (de redactie)

Watertaxi Rotterdam heeft haar vloot uitgebreid met de MSTX31, de watertaxi die 40 passagiers tegelijk kan vervoeren. De boot is de eerste in een serie nieuwe, emissievrije watertaxi's die de komende jaren in de vaart worden gebracht. 

De batterij-elektrisch aangedreven MSTX31 gaat met ingang van dit voorjaar meedraaien in de reguliere dienstverlening. Per 1 januari 2022 zal de boot specifiek worden ingezet voor de dagelijkse veerverbinding tussen RDM/Heijplaat en de Marconistraat in het MerweVierhavengebied.

4 nieuwe 40 persoons watertaxi's  

Aan de huidige, 18 schepen tellende vloot worden in totaal vier 40-persoons watertaxi's toegevoegd. De laatste in de reeks stroomt in 2023 in. Dit jaar wordt ook de 12-persoons MSTX22 opgeleverd, de eerste watertaxi die vaart op waterstof en is ontwikkeld met steun van onder andere Gemeente Rotterdam, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Havenbedrijf Rotterdam.

En 2 nieuwe 12 persoons  

Voor de fietsveerdiensten Feijenoord-Kralingen en Charlois -Katendrecht zijn twee batterij-elektrische schepen in aanbouw met een capaciteit voor 12 passagiers en 12 fietsen. Ook deze komen in de loop van dit jaar van de werf. Tussen 2027 en 2030 zullen nog eens 10 snelle, zero-emissie watertaxi's in gebruik worden genomen.

Met deze versterkingen van de vloot zal Watertaxi Rotterdam in staat zijn om vanaf 1 januari 2022 al het personenvervoer over water in Rotterdam en Schiedam voor haar rekening te nemen. Bovendien werkt Watertaxi Rotterdam met deze uitbreiding toe naar de ambitieuze doelstelling om in 2030 met een volledige emissievrije vloot te varen. Hiermee geven we invulling aan de 15-jarige opdracht die we recent van de Gemeente Rotterdam, de MRDH en het Havenbedrijf hebben ontvangen.

Zie ook:

Lees meer over:

klimaattransitie watertaxi
Deel dit bericht met je vrienden!