dinsdag 17 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Cineworld theater in Glasgow. Foto Richard Dear cc

Internationale bioscoopketens in problemen door corona

5 oktober 2020 (een van onze verslaggevers)

De bioscooppremière van de nieuwe James Bond, eerder uitgesteld naar november is nu doorgeschoven naar april 2021. De bioscoopsector is hard geraakt door COVID-19. Hoe hard blijkt nu ook s'werelds een grootse bioscoopketen haar deuren in de VS en en het VK voor onbepaalde tijd dicht gaat. Daardoor sluiten respectievelijk 526 en 127 bioscooptheaters in beide landen hun deuren en verliezen 45000 mensen hun baan. 

De CEO van Cineworld Mooky Greidinger, geciteerd op Reuters zei erover: 'Vanuit oogpunt van liquiditeit verliezen we veel grotere bedragen als we open zijn dan als we gesloten zijn' Cineworld heeft ook theaters in Ierland, Polen, Roemenië, Israël, Hongarije, Tsjechië, Bulgarije en Slowakije. Niet bekend is of die open blijven. 

De amusementssector is nog harder geraakt door de coronapandemie dan andere sectoren. In de filmwereld betekent het uitstel van premières van 'tentpole movies' zoals de nieuwe James Bond een financiële klap voor de theaters en distributeurs. Producent Sony Pictures maakte eerder bekend gedurende de pandemie geen big budget films meer uit te brengen. De grootste filmketen ter wereld AMC maakte vorige week bekend dat het bedrijf binnen zes maanden geen liquiditeit meer heeft tenzij het geld kan lenen. 

 

Zie ook:

Lees meer over:

COVID-19 corona film
Deel dit bericht met je vrienden!