woensdag 27 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Leuk voor cursussen en certificaten - Minister Wouter Koolmees. Foto Arenda Oomen / Rijksoverheid

Een leven lang ontwikkelen, maar dan wel met mate

23 juni 2021 (Ronald Glasbergen)

Het kabinet wil dat iedereen zich een leven lang kan ontwikkelen. Maar blijft ook met de nieuwe plannen hopeloos achterliggen op een land als België. De nu door demissonair minister Koolmees voorgestelde regeling is leuk voor cursussen en certificaten maar niet voor mensen die een serieuze verdieping op hun hoofd willen zetten. In Nederland is het parttime studeren aan de universiteit, waarbij je betaald per vak namenlijk  stervensduur vergeleken bij de tarieven van onze zuiderburen. Daar kan je ook inschrijven op individuele vakken en zo indien nodig je eigen studiepakket samenstellen met de  kennis waar je op universitair niveau nieuwgierig naar bent.

In Nederland is en blijft het allemaal utilitair. Stimulering ArbeidsmarktPositie  heet het.  Handig en nuttig voor de nijverheid, maar met een leven lang leren en ontwikkelen en met cultuur heeft het weinig te maken.   

Lees ter instructie de tekst in het persbericht van de Rijksoverheid hieronder:

Met de Subsidieregeling STAP-budget die per 2022 wordt ingevoerd is leven lang ontwikkelen voor iedereen die zich tijdig meldt een stap dichterbij. STAP staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie en is een publieke tegemoetkoming voor het financieren van scholing. Iedereen die 18 jaar of ouder is en een band heeft met de Nederlandse arbeidsmarkt kan straks subsidie aanvragen voor scholing gericht op eigen ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid.

Tot 2025 is er € 200 miljoen beschikbaar, voor zo’n 200.000 tot 300.00 mensen. Vanaf 2025 is er structureel budget. Mensen die aanspraak willen maken, kunnen tot € 1000,- aanvragen.

Niks voor iedereen dus. Eigen inzet en initiatief ho maar. Alleen bedoeld om beter ingezet te kunnen worden. Ongelukkig geformuleerd zou je kunnen zeggen, maar we zijn bang van niet. Ontwikkeling is gewoon niet zo'n thema in deze monarchistische republiek.   

Reageren? Mail contact@vandaagenmorgen.nl  o.v.v. scholing
  

Zie ook:

Lees meer over:

onderwijs
Deel dit bericht met je vrienden!