donderdag 23 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Een gouden idee: 'De Gouden Kuip'

19 september 2013 (de Redactie)

Nooit gehoord van ‘de Kaartclub’ in het Rotterdamse stadhuis? Dat is niet zo vreemd. Zelfs in het Stadhuis weten slechts weinigen van het bestaan van deze uiterst geheime denktank, waarvan de vier hoogst ingeschaalde ambtenaren van de gemeente Rotterdam deel uitmaken.


Misschien denkt u nu, afgaande op de naam, dat deze Kaartambtenaren zich onledig houden met toepen of klaverjassen, al dan niet in kantoortijd(!), maar dat is niet zo. De opdracht door B&W aan de Kaartclub gesteld, luidt: continu creatieve antwoorden zoeken op de vraag ‘hoe zetten wij Rotterdam wereldwijd op de kaart?’
Onconventioneel denken wordt daarbij bepaald niet geschuwd!

Onthulling
Zo herinner ik mij uit mijn raadsperiode de onthulling, in een geheime zitting van de Raadscommissie Sport, van het Kaartclubplan ‘Naakte Marathon’.
Marathons worden overal ter wereld gehouden. De Marathon van Rotterdam is bepaald niet de enige. ,,Hoe maken we van de Marathon van Rotterdam de bekendste ter wereld?'' De Kaartclub had hiervoor voor het volgende bedacht.
De marathon stamt uit Antiek Griekenland.
Hoe sportten de antieke Grieken? Dat deden zij … naakt. ‘Gumnadz’o is het Griekse werkwoord voor ‘naakt zijn’, tweede betekenis: ‘sport beoefenen’. Ons woord ‘gymnastiek’ stamt er van. En ook ‘gymnasium’: naaktschool dus eigenlijk. Ja, daar zullen de leerlingen van het eerbiedwaardig Erasmianum hier in onze stad van opkijken! Dat hebben hun leraren ze vast niet verteld!

Zelfs in het Stadhuis weten slechts weinigen van het bestaan van 'De Kaartclub'. Deze uiterst geheime denktank, waarvan de vier hoogst ingeschaalde ambtenaren van de gemeente Rotterdam deel uitmaken, komt met enige regelmaat bij elkaar.

Wat was nu de vondst van de Kaartclub? Wel, laten we de volgende marathon op oud-Griekse wijze doen. Dus naakt!
Dat zou Rotterdam voor eens en voorgoed wereldwijd op de kaart zetten!
Maar helaas, de preutse Raadscommissie Sport zag er niets in. Niks naakte marathon! Sporten doe je met je broek aan!

Goudkuipje
Veelbelovender leek het plan 'Goudkuipje'. De Kaartclub had de opdracht gekregen om een plan te bedenken voor de nieuwe Kuip, zodanig dat de nieuwe Kuip hét stadion bij uitstek zou zijn bij de Olympische Spelen van 2028 - men ging er toen nog algemeen van uit, dat de kans, dat die Spelen in Nederland plaats zouden vinden, groot was.
En vooral dit moest de Kaartclub met haar plan bereiken, dat die nieuwe Kuip de gemeente Rotterdam zo min mogelijk geld zou gaan kosten!
In de pauze van een van de brainstorm-sessies van de Kaartclub had een van de vier ‘Kaarters’ een Eru-goudkuipje uit zijn broodtrommeltje gehaald. U kent het wel, dat smeerkaasje in een kuipje van plastic en goudfolie.
Een van zijn collega’s griste het uit zijn handen en riep: ,,Eureka! Dat is het! De Gouden Kuip!'’ Een andere collega-kaarter, al even enthousiast: ,,Dat bedrijf Eru-Goudkuipje in Woerden, dat doet het reuzegoed. Marktleider in smeerkaas in de wereld! Ze verdienen daar miljoenen. Ze hebben zelfs het predicaat Koninklijk gekregen. Weet je wat, laten we hen vragen of zij 'de Gouden Kuip' willen sponsoren.''

Directie Eru
De Kaartclub legde haar vondst meteen aan de directie van Eru-Goudkuipje voor. Beide directeuren verklaarden ,,enthousiaste Feyenoordfans te zijn. En de werknemers van het bedrijf, zo verzekerden zij, waren dat allemaal ook.''
Heus, zo'n smeerkees van een Ajaxfan..., daarvan was de smeerkaasfabriek geheel vrij. De directie vroeg bedenktijd.
Wie schetst het verbaasde geluk van de Kaartclubleden, dat daar op tafel een reeds ver uitgewerkte bouwtekening van de nieuwe Kuip lag! 'De Gouden Kuip'! En als klap op de vuurpijl bovendien ook nog een schitterende maquette van het nieuwe stadion.
De maquette van het nieuwe stadion had de vorm van... een Goudkuipje.
De directie van Eru-Goudkuipje deelde mee veel geld te willen steken in de nieuwe Kuip. Als tegenprestatie vroeg men enkel dat het nieuwe stadion de vorm zou hebben van het welbekende Eru-Goudkuipje. Voor wat hoort wat!

De vorm van het reusachtige nieuwe stadion op zuid heeft veel weg van... een Goudkuipje.

De kaartclub, opgelucht dat niet óók nog de eis werd gesteld dat Feyenoord beter zou gaan voetballen..., bracht vervolgens het plan Goudkuipje in een geheime vergadering van de Raadscommissie Sport in. Maar daar ging het mis.

Smeerkaasgeld
Een aantal raadsleden sneerde: ,,Wat krijgen we nou? Na smeergeld en 'match-fixing' in de voetbalsport, nu ook nog eens smeerkaasgeld?'' En bovendien was de Raadscommissie bevreesd dat bij zonnig weer de schittering van al dat goud hele wijken op Zuid zou verblinden.
Het plan Goudkuipje sneuvelde.

B&W kwam vervolgens met een eigen plan. En... heeft dit plan inmiddels in moeten in trekken. Omdat er slechts een minderheid in de raad voor te vinden is. De meerderheid is van mening dat de gemeente Rotterdam onmogelijk voor het gigantische geldbedrag, nodig voor de nieuwe Kuip, garant kan gaan staan in deze tijden van crisis.
Mijn dringend verzoek aan B&W van Rotterdam luidt dan ook: ,,heroverweeg het plan Goudkuipje!’’
Eru-Goudkuipje is nog steeds bereid ruimhartig financieel aan de bouw van het nieuwe stadion bij te dragen. Bovendien heeft het concern inmiddels een goudverf laten ontwikkelen, die niet verblindt!
Dames en heren raadsleden, is het nou werkelijk zo erg dat het nieuwe stadion de vorm van een reusachtige Goudkuip krijgt?

B&W van Rotterdam, kom, zet die maquette van de Gouden Kuip in de hal van het Stadhuis, zodat elke Rotterdammer met eigen ogen kan zien hoe schitterend het ontwerp is.

Deel dit bericht met je vrienden!