vrijdag 7 mei 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Een diplomaat is geen koopman

5 juni 2011 (Jan Booister)

Maarten van Rossem zegt het duidelijk in zijn nieuwste boek Kapitalisme zonder remmen: de financiële sector vertoont vooral talent om winsten te privatiseren en om verliezen te socialiseren.

Dus voor de ondernemer is wat er over blijft en wat er tekort gekomen wordtis een verantwoordelijkheid van de samenleving.

De VVD in een notendop.

O natuurlijk, het bedrijfsleven levert een grote bijdrage aan de welvaart, want het zorgt onder meer voor werkgelegenheid. Dat is zeker waar. Maar ik hou mezelf altijd voor ogen dat het creëren van banen niet het doel is van de ondernemer. Die wil winst maken en werknemers, liefst zo min en goedkoop mogelijk, zijn daar een middel bij. Niets meer.

Maar, ruim baan voor de werkgever, blijft de VVD, met steun van CDA, verkondigen. De laatste ontwikkeling daarbij is de nieuwe functie voor ambassades. Die moeten eigenlijk alleen nog voor het bedrijfsleven bezig zijn, vind het kabinet Rutte.

Diplomaten mogen inmiddels luidkeels roepen dat ze geen ‘veredelde kooplieden’ zijn, en dat er meer aan de hand is in de wereld dan geld verdienen alleen, maar er helpt geen moedertje lief aan, deze verandering komt er. En democratisch; de helft plus een.

Raar. Tenminste, dat vind ik als ik kijk waarvan die ambassades worden betaald: van belastinggeld van de burgers. En ze zijn er onder meer gekomen om die burgers in het buitenland te helpen als ze in de problemen komen.

Waarom zouden die posten gratis en voor niets worden aangewend om ervoor te zorgen dat het Nederlandse bedrijfsleven meer orders krijgt uit het buitenland? Waarom kan dat bedrijfsleven dat zelf niet betalen? Het is toch hun keuze om daar zaken te doen? Het gaat toch allereerst om hun winsten?

Eerder al zagen we dat ontwikkelingshulp steeds meer en vaker alleen nog maar wordt ingezet als het Nederlandse bedrijfsleven daar baat bij heeft. Ook dat is gemeenschapsgeld. Geld dus van de hele gemeenschap. Niet alleen van of voor ondernemers.

Er wordt geld weggehaald - zeker, er moet worden bezuinigd - bij de zwakken en ondernemend Nederland krijgt van alles gratis en voor niets toegeworpen. Dat irriteert, op z’n minst.

 

Deel dit bericht met je vrienden!