zondag 16 januari 2022

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Eén van de voeten, de ander is al weer 50 meter verder gedans.t Foto Bas Czerwinski courtesy CBK

Een dans van de levenden en de doden

30 september 2020 (een van onze verslaggevers)

Op de plek waar de Hoogstraat de Binnenrotte,  die tegenwoordig een ondergronds spoorwegtracé  is, kruist, staat een nieuw monumentaal kunstwerk van Ben Zegers.
Het kunstwerk bevindt zich op de plek waar de Hoogstraat de Binnenrotte kruist, vlakbij de bibliotheek en de Laurenskerk: daar werd in 1270 de ‘Dam in de Rotte’ gebouwd en daar vindt Rotterdam zijn oorsprong.

Het werk, twee reusachtige voeten van aluminium gevangen in een draaiende beweging, heeft de titel: Iedereen is dood behalve wij. Het is een titel met een soort aforistische poëtische kwaliteit die te denken geeft. Wie zijn die wij? Zijn dat alleen die voeten?  Zijn dat de mensen die nog dansen kunnen? Zijn dat alle levenden van dit moment? De al overledenen van vroeger en de nog niet verwekten lijken daar buiten te vallen. Het persbericht van het CBK zegt er het volgende over: 'Voor beeldend kunstenaar Ben Zegers is de titel Iedereen is dood behalve wij een broodnuchtere en feitelijke constatering. 'Iedereen is dood behalve wij' is een statement waarmee heden, verleden en toekomst met elkaar worden verbonden en die een onophoudelijke oproep is aan de stad en zijn bewoners om er te allen tijde samen iets van te maken'.

Het verleden danst mee  

Dat lijkt dus vooral een visie op het eeuwige heden. Zo kan je de geschiedenis bekijken, maar er zijn meer visies mogelijk. De enkeling die nog wel eens een boek leest, de bibliotheek is vlakbij het beeld, weet dat ook schrijvers of een enkele schrijfster van tweeënhalf duizend jaar geleden zo maar een conversatie met de lezer aan kunnen gaan. En juist in de middeleeuwen, 1270, de tijd van die 'Dam in de Rotte', was de dood een permanente aanwezigheid, was het leven, evenals op sommige plekken in de wereld, denk aan Mexico, denk aan Elckerlijc, een feest van de levenden en de doden. Het is mooi dat we te allen tijde er samen iets van maken, maar de vraag is of dat de hoofdzaak is. Die voeten op die plek - dat daar de doden met de levenden dansen - is misschien nog wel veel mooier.

 

 

Lees meer over:

beeldende kunst
Deel dit bericht met je vrienden!