woensdag 1 april 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Een brief aan Geert Wilders

6 april 2009 (door de Redactie)
Ik schrijf je in het openbaar een brief, waarop ik hoop dat je antwoordt. Ik hoorde dat je aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam wilt meedoen. Deze digitale krant wordt door veel Rotterdammers gelezen.

We kennen elkaar niet , dus zal ik mezelf voorstellen. Ik was van 1967 tot 1980 wijkagent/rechercheur en daarna journalist met veel buitenlandse ervaring, vooral in Afrika, en Azië. Ik ben een geboren en getogen Rotterdammer, maar ik denk internationaal. Ras, godsdienst, huidkleur zijn voor mij onbelangrijk.


Mijn grootste bezwaar tegen jouw denkbeelden is dat je de christelijke/joodse cultuur superieur acht aan de islamitische. Ook in naam van het christendom zijn volkeren uitgemoord, Vraag dat maar aan de indianen in Amerika of nu aan de honderdduizenden die het Leger van de Heer in midden Afrika heeft afgeslacht.

Er is geen reden de ene godsdienst superieur te wanen boven de andere. Het kenmerk van godsdiensten in deze moderne tijd is dat je ze niet letterlijk moet nemen, maar moet interpreteren. Daar maken veel mensen handig misbruik van.

Geen enkele religie deugt, zodra je die rationeel tegen het licht houdt. Voor ieder weldenkend mens zijn ze achterhaald. Zo denk ik er over. Helaas beoordelen de gelovigen mij precies zo verdwaald als ik hen.

Daar heb ik geen moeite mee.

Wat maakt mij het nou uit wat de achterliggende reden is voor een levenshouding? Zolang die houding maar deugt. Persoonlijk heb ik goede ervaringen met vooruitstrevende moslims en boeddhisten. In mijn wijk in Rotterdam west, in Azië, in de VS en in West-Afrika.

Tot slot beste Geert: je maakt godsdienst veel te belangrijk met je campagne tegen de islam. Godsdiensten zeggen niet zoveel over hoe een volk zich ontwikkelt. Dat is meer afhankelijk van omstandigheden, als klimaat en landschap. Een woestijnvolk interpreteert de bijbel/koran heel anders dan een uit de klei getrokken Zeeuw.

De mens is geneigd zijn godsdienst naar zijn omstandigheden uit te leggen. Een christen in Kerala (Zuid India) is een heel ander mens dan die in Kralingen. Zoals een moslim in Istanboel niet is te vergelijken met de moslim in de Afrikaanderwijk. Religie is minder belangrijk dan jij (mag ik tutoyeren?} propageert.

Ik ben nieuwsgierig naar je antwoord.
Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven

Vandaag&Morgen is een uitgave van Stichting Third Road. Steun onze verslaggeving op NL55 INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road