dinsdag 24 november 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Dustin Thierry. Foto Saskia Lawaks

Dustin Thierry wint Berry Koedam Award

21 oktober 2020 (door de redactie)

Dustin Thierry (Willemstad, Curaçao, 1985) is de winnaar van de eerste editie van de Berry Koedam Award. Deze prijs werd in het leven geroepen door 'Voorheen Witte de With'*, in samenwerking met Berry Koedam van de Ramfoundation in Rotterdam. De prijs maakt onderdeel uit van een nieuw awards programma waarmee het dertigjarig jubileum van het instituut gevierd wordt en waarbij Voorheen WdW (vanaf 2021 'Melly') zich richt op het culturele ecosysteem waarvan ze deel uitmaakt. De winnaar ontvangt een geldprijs van €5.000. 

Nieuwe prijs focust op tijdsbeeld 

De Berry Koedam Award is voortgekomen uit een samenwerking tussen Berry Koedam en Voorheen WdW. Berry Koedam is de oprichter van de ramfoundation en voormalig galeriehouder in Rotterdam. Ze geeft al meer dan 30 jaar zichtbaarheid aan het werk van kunstenaars in Nederland en bevordert daarmee zelf het begrip voor hedendaagse kunst. Ze is nog altijd een actief belangenbehartiger van hedendaagse kunst. De in 2020 in het leven geroepen  De Berry Koedam Award heeft een unieke focus en is gericht op het erkennen van de prestaties van makers die met hun visuele documentatie van kunstwerken, tentoonstellingen, kunstevenementen en artistieke gemeenschappen in Nederland een goed tijdsbeeld hebben weten vast te leggen.

Milieu's en omgevingen  

De jury stelde vast dat het werk van de genomineerden ruwweg was onder te verdelen in twee categorieën. Aan de ene kant was er het werk van fotografen die in opdracht van instellingen kunstwerken, projecten, tentoonstellingen en performances hadden vastgelegd. Aan de andere kant was er ook op eigen initiatief gemaakt werk van kunstenaars die hun gemeenschappen hadden gedocumenteerd, met bijvoorbeeld portretten van kunstenaars, artistieke milieus en evenementen. 

Groepsportret van Dustin Thierry

Bijdrage maatschappelijk debat

Voor de eerste editie van de Berry Koedam Award koos de jury werk dat gemaakt is op eigen initiatief met bijzondere aandacht voor maatschappelijke vraagstukken. Ze stelden: 'We hebben Dustin Thierry geselecteerd omdat zijn werk niet alleen interessant maar ook mooi is, en omdat het een bijdrage levert aan de discussies rond identiteitspolitiek en maatschappelijk engagement. We erkennen en waarderen de hedendaagse fotografische visie van Dustin Thierry en menen dat hij als eerste ontvanger van de prijs representatief is voor een toekomstgerichte benadering.' 

'Ballroom scene'

De  jury beoordeelde het portfolio van Dustin Thierry  (Willemstad, Curacao,1985). Dat bevatte werk uit zijn fotoserie Opulence. Voor deze serie, waarmee hij in 2013 begon, documenteert hij de ballroom scene in Amsterdam en andere steden. Een kernbegrip in Thierry’s werk is ‘genezing’. Zijn projecten komen voort uit het onderzoeken van de interne vragen die hij zichzelf stelt én de externe vragen die hij de wereld stelt. Met deze aanpak belichaamt Thierry het feit dat het maken van portretten een relatie op zichzelf is; zijn blik is liefdevol en het resultaat is heilzaam en productief voor hemzelf, zijn gemeenschap en de maatschappij in bredere zin. Thierry werd in 1985 geboren op Curaçao en woont vanaf zijn 14e in Nederland. Zijn werk is momenteel te zien in het Van Abbemuseum in Eindhoven. 

'Maker achter de Maker Award' en 'Visionary Award'

Voorheen WdW viert het dertigjarig jubileum van het instituut vieren met de lancering van een awards programma. Behalve de Berry Koedam Award zijn dat de 'Maker achter de Maker Award' voor een ambachtspersoon die door een beeldend kunstenaar werd ingeschakeld om een idee op de best mogelijke manier te verwezenlijken en de ' Visionary Award' voor een persoon wiens visie vormgeeft aan het hedendaagse culturele landschap van Rotterdam.

Voorheen Witte de With

* Het instituut, dat voorheen bekend stond als Witte de With Center for Contemporary Art, opende in 1990 de deuren voor het publiek. De nieuwe naam, Kunstinstituut Melly, zal van kracht worden vanaf onze aanstaande oprichtingsdag, 27 januari 2021. Sinds de oprichting is samengewerkt met honderden kunstenaars om tentoonstellingen en programma’s op het gebied van hedendaagse kunst te presenteren. Met de nieuwe naam wordt in 2021 begonnen aan een nieuwe institutionele fase. Het is voor Voorheen WdW / Melly naar eigen zeggen van belang om te werken binnen een ecosysteem-gericht raamwerk waarin artistieke innovatie en betrokkenheid van het publiek centraal staan.

Zie ook:

Lees meer over:

beeldende kunst
Deel dit bericht met je vrienden!