maandag 16 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Olaf Scholz. Foto: Michael Lucan, cco

Duitsland kiest

25 september 2021 (Ronald Glasbergen)

De verkiezingsdebatten zijn achter de rug in de vierde economie van de wereld. Het land dat in de vorige eeuw twee wereldoorlogen ontketende en sindsdien, terecht zijn best doet met vlijt en ijver ook in haar buitenlandpolitiek een prudente en zuivere koers te varen. Een stempel dat door Angela Merkel bij uitstek de afgelopen 16 jaar belichaamd werd. De zowel intellectueel als politiek behendige Merkel leidde in die periode de Union de partijcoalitie van de Beierse CSU en de Noordelijke CDU bij elkaar hield en haar partij keer op keer de grootste wist te maken.

De peilingen  wijzen nu richting een aflossing van de wacht. Olaf Scholz van de SPD ligt in alle peillingen, van afgelopen tijd, ook de meest recente, een beetje voor, op de CDU/CSU kandidaat en huidige premier van Nordrhein Westfalen Armin Laschet. Maar peilingen kunnen er naast zitten en ook in Duitsland spelen een aantal onvoorspelbare factoren, zeker in extra onzekere coronatijden. Bovendien maakte Armin Laschet in het laatste debat, een bescheiden eindsprint. 

Toch, Scholz lijkt  de voorsprong  zondag te gaan verzilveren. Voor Duitsland zou dat afhankelijk van de vormen coalitie hetzij  de stoplicht coalitie van FDP, Groenen en SPD met Scholz aan het hoofd continuiteit betekenen, hetzij dat andere onwaarschijnlijke stoplicht met CDU/CSU. Of wordt het alsnog - wat niemand op dit moment lijkt te willen: SPD - CDU/CSU?  De kiezer, die grote massa democratische atomen, beslist.   

Vast staat dat de uitslag van de sterkste economie van Europa vanuit alle buitenlanden - China is een thema in de Duitse verkiezingen-  maar vooral ook in de buurlanden waaronder het binnen de EU, militair machtige Frankrijk, als ook in ons eigen land met argusogen bekeken zal worden. 

Zondag 26 september. Duitsland kiest.

 Bron Wahlrecht.de

     

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!