woensdag 19 januari 2022

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Still uit 'Druk' / 'Another round'. Foto Filmdepot

Nederlandse filmpers noemt 'Druk', 'Quo Vadis, Aida?' en 'De slag om de Schelde' als beste films 2021

31 december 2021 (een van de redacteuren)

Druk is door de Nederlandse filmpers verkozen tot beste film van 2021. Dan is de uitkomst van de Film van het Jaarverkiezing, georganiseerd door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten.

Beste Nederlandse film werd Quo Vadis, Aida?, de Bosnische productie met Nederland als coproducent. Meer dan vijftig filmjournalisten brachten dit jaar hun stem uit.

Ontspoord experiment

Druk (Engelse titel Another Round)  van regisseur Thomas Vinterberg gaat over vier leraren op een middelbare school die een alcoholexperiment beginnen. Wat onschuldig met een paar glazen begint, ontspoort aan het eind compleet. De film won al talloze prijzen, waaronder de Oscar van Beste Internationale film en de European Film Award voor beste Europese film.

Andere films die hoog scoorden bij de filmcritici waren het Franse Titane, winnaar van de Gouden Palm in Cannes, en The Father, waarvoor hoofdrolspeler Anthony Hopkins met een Oscar werd beloond.

Docu, fictie en de regels

Quo Vadis, Aida?, verkozen tot beste Nederlandse film van 2021, is een Bosnisch-Nederlandse productie van Jasmila Žbanić, dat met een fictief verhaal de voor Nederland pijnlijke geschiedenis van de val van Srebrenica in 1995 in een nieuw licht plaatst. De film won recent nog de European Film Award voor beste film, beste regie en beste actrice.

Er is binnen de filmcritici overigens kritiek op de eerste plaats voor  Quo Vadis, Aida? omdat dit volgens bijvoorbeeld de regels van het Nederlands Filmfestival geen Nederlandse film zou zijn. In dat geval is de hieronder kort besproken De slag om de Schelde eerste. 

Historiefilm

De slag om de Schelde en De veroordeling waren ook favoriet bij de critici. Beide films wonnen ook de meeste gouden Kalveren op het Nederlands Film Festival, respectievelijk vijf en vier. De slag om de Schelde trok daarnaast ruim 400.000 bioscoopbezoekers, waarmee het in een jaar dat bioscopen met beperkingen en een aantal maanden zelfs met sluiting te maken hadden, één van de weinige successen is geweest.

Beste films

1 - Druk
2 - Titane
3 - The Father
4 - Quo Vadis, Aida?
5 - The French Dispatch

Beste Nederlandse films

1 - Quo Vadis, Aida?
2 - De slag om de Schelde
3 - De veroordeling
4 - Nr. 10
5 - A man and a camera

Zie ook:

Lees meer over:

film journailstiek
Deel dit bericht met je vrienden!