woensdag 27 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

ANTIBODIES_BoogaerdtVanderSchoot_Foto ©_Sanne_Peper

Drie nominaties VSCD Mimeprijs voor Theater Rotterdam

27 augustus 2021 (een van de redacteuren)

Afgelopen woensdag werden de vijf nominaties voor de VSCD Mimeprijs 2021 bekendgemaakt door de Mimejury. Theater Rotterdam kernmaker Davy Pieters is genomineerd voor haar voorstelling DO NOT LOOK BACK WITH REGRET. Ook De Internet Trilogie van URLAND en ANTIBODIES van Boogaerdt/VanderSchoot, beide coproducties van Theater Rotterdam, zijn genomineerd. Op zaterdag 11 september vindt de uitreiking van de prijs plaats tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Internationaal Theater Amsterdam.   

 DONOTLOOKBACK_DavyPieters Foto © Sanne Peper

Over DO NOT LOOK BACK WITH REGRET van Davy Pieters
In de beeldende en filmische voorstelling DO NOT LOOK BACK WITH REGRET zijn twee vrouwen (gespeeld door Marlies Heuer en Klára Alexová) op zoek naar troost, in een proces van afscheid en rouw. Davy Pieters nodigt het publiek uit om stil te staan bij de kwetsbaarheid van het lichaam, en van het leven op aarde. De voorstelling is nog te zien van 17 t/m 20 november, exclusief in TR Witte de With.

De Mimejury: "Regisseur Davy Pieters kneedt DO NOT LOOK BACK WITH REGRET uit de menselijke gestalte een verhaal over kwetsbaarheid en verlies. Een jongere vrouw (Klára Alexová) en een oudere (Marlies Heuer) zijn in zichzelf verzonken en tegelijk intens verbonden. De beeldtaal is uitgezuiverd en overrompelend: filmische taferelen, donkerslagen die de tijd doen verspringen, een doorgaande regenval van zwarte as en de magische belichting van Varja Klosse. Het geluidslandschap van Jimi Zoet tintelt en dondert. Het verstilde eindtafereel is een intiem samenkomen én een schrijnend afscheid."

 DeInternetTrilogie_URLAND Foto © Julian Maiwald

Over De Internet Trilogie van URLAND

De Mimejury: "De Internet Trilogie van performancecollectief URLAND is een ijzersterke, beeldende geschiedschrijving van het wereldwijde web, vol iconische scènes en figuren. Een begeesterde machine genaamd Prometheus brengt het digitale vuur, een kat uit de populaire YouTube-filmpjes dwaalt rond en live aangestuurde Sims-poppetjes zoeken houvast in een virtuele ruimte. In het afsluitende toekomstvisioen mijmert een geüpload mensenbrein over verlies van tastzin, lichamelijke sensaties en emoties. Middels theater, hét medium van de aanwezigheid, vertelt URLAND over de toename van onze fysieke afwezigheid."

Over ANTIBODIES van Boogeardt/VanderSchoot
De Mimejury: "In de geheimzinnige theatrale installatie ANTIBODIES, van performanceduo Boogaerdt/VanderSchoot bij Theater Rotterdam, verhoudt een vrouw zich in een transparante koker tot organische poppenfiguren. Wat door haar handen gaat – een evenbeeld, een zelf vervaardigd kind - valt in stukken materie uiteen en wordt omhoog gehesen. Met een wonderlijke naïviteit verbeeldt én ondergaat Suzan Boogaerdt deze levenscyclus, bijgestaan door de sinistere soundscape van Wessel Schrik. Op projectie-banieren rondom de koker die het publiek verdelen, beziet een tijdloos totembeeld de rituele passage."

Over de VSCD Mimeprijs

De VSCD Mimeprijs wordt uitgereikt aan de persoon of groep die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan mime in het voorafgaande seizoen. Dat kan zijn op het gebied van uitvoering, regie, choreografie et cetera. De Mimeprijs wordt sinds 1986 uitgereikt door de VSCD, de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties. De VSCD reikte in 2020 vanwege de coronacrisis geen theaterprijzen uit. Dit jaar zijn de nominaties bekendgemaakt over twee seizoenen: 2019-2020 én 2020-2021. Naast bovengenoemde producties zijn Broeders verheft u ter vrijheid van Dries Verhoeven en 8: Metamorphosis van Nicole Beutler Projects genomineerd. De uitreiking van de prijs vindt plaats op zaterdag 11 september 2021 tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Internationaal Theater Amsterdam.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!